Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

11:03 9/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη και η στήριξη υπό προϋποθέσεις που θα προσφέρει το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Προβάλλονται επίσης η δεύτερη φάση των εκλογών στο Δημοκρατικό Κόμμα, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο,

η υπόθεση της Δρομολαξιάς και άλλα θέματα.

«Οδικός Χάρτης για Αμμόχωστο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» η οποία γράφει ότι την Τρίτη στις 1130 το πρωί θα αρχίσει η νέα διαπραγματευτική φάση για την επίλυση του Κυπριακού εν μέσω έντονου διεθνούς ενδιαφέροντος και με ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ. Η έναρξη των συνομιλιών θα συνοδευτεί με ΜΟΕ ενώ η Αμμόχωστος βρίσκεται στην ατζέντα. Αναφέρεται στην στήριξη που θα δώσει το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα Αντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι «πρέπει να δούμε μπροστά». Προβάλλει επίσης τη σημερινή δεύτερη φάση των εκλογών στο Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος κοιτάζει προς την έξοδο από την Κυβέρνηση.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Φεύγει ο Ντάουνερ μένουν οι ανησυχίες» γράφει ότι η κοινοποίηση της συμφωνίας για κοινό ανακοινωθέν είναι το κύκνειο άσμα του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος ερμηνεύεται ως προπομπός επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν. Γράφει επίσης ότι σαν δημοψήφισμα παραμονής ή αποχώρησης κρίνονται οι εκλογές στο ΔΗΚΟ σήμερα με τη νέα ηγεσία να κληθεί, ίσως, άμεσα να λάβει ιστορικές αποφάσεις για τον τόπο. Η «Σ» αναφέρεται επίσης σε παχυλά επιδόματα που συνεχίζουν να προκαλούν οργή, με κρατικούς αξιωματούχους να λαμβάνουν και πέρα των 700 ευρώ για επίδομα φαγητού για τρεις μέρες στο εξωτερικό.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Δύο σενάρια από τις ΗΠΑ» και γράφει ότι οι Αμερικανοί, που έχουν αναλάβει τα ηνία στο Κυπριακό, έχουν διαμορφώσει δύο σενάρια για τη διαδικασία που αρχίζει την Τρίτη, πρώτο, σχεδιασμό για διαδικασία εξπρές και σχέδιο Β για μετά τις τουρκικές εκλογές. Αναφέρεται αλλού στους όρους στήριξης του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εάν αυτός κινηθεί στο πλαίσιο των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Γράφει επίσης ότι 25 μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο ελεγκτών από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ΦΠΑ και Τελωνεία.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Τρόικα πάρε δρόμο» γράφει ότι χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, την ώρα που εντός κυβέρνηση και Τρόικα συνδιαμόρφωναν το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η «Χ» γράφει ότι υπό προϋποθέσεις είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις ενώ το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών συνεχίζουν την κριτική κατά του ανακοινωθέντος. Προβάλλει επίσης ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον καλεί να ερευνήσει τις συνθήκες διερεύνησης της υπόθεσης της Δρομολαξιάς.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» κάτω από τον κύριο τίτλο «Η υποστήριξη ΑΚΕΛ θα ενδυναμώσει τις συνομιλίες» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα συναντηθούν τη Τρίτη στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας για την πρώτη συνάντηση. Προβάλλει επίσης την χθεσινή διαδήλωση κατά του μνημονίου. Αναφέρει επίσης ότι η κρίση αύξησε και τη ζήτηση στην Τράπεζα Αίματος αφού περισσότερες εγχειρήσεις γίνονται πλέον στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Αρχή συνομιλιών στο βάθος Βαρώσια» και γράφει ότι σε μια νέα, δύσκολη μεν, αλλά πολλά υποσχόμενη τροχιά μπαίνει το Κυπριακό, καθώς αύριο τίθεται ο «θεμέλιος λίθος» για την έναρξη συνομιλιών για λύση του προβλήματος, με την υψηλή επίβλεψη του αμερικανικού παράγοντα. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου αναλύει τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης που θα ανακοινωθούν την προσεχή βδομάδα με στόχο τη δημιουργία πέραν των 7500 θέσεων εργασίας. Γράφει αλλού ότι η μεγάλη γιορτή του χειμερινού αθλητισμού, η οποία ξεκίνησε στο Σότσι της Ρωσίας, καταγράφει ήδη τα πρώτα ρεκόρ, με πρώτο το γεγονός ότι είναι η πλέον πολυδάπανη Χειμερινή Ολυμπιάδα όλων των εποχών.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο «Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και γράφει ότι μετά από οργιώδες παρασκήνιο, διεθνείς παρεμβάσεις και έντονες διαφωνίες πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη. Ο Πρόεδρος ζήτησε και πήρε αντάλλαγμα την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Γράφει επίσης ότι οι θαλασσαιμικοί βρίσκονται σε απελπισία αφού βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις πολιτικές λιτότητας και προειδοποιούν ότι η επιβολή περαιτέρω περιορισμών στη θεραπεία τους θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας και ίσως σε θάνατο πολλών πασχόντων. Η «Μ» αναφέρει επίσης ότι η Τρόικα δεν θα επιβάλει άλλα μέτρα όμως επιβάλλει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Keywords
καθημερινή της κυριακής, νίκος αναστασιάδης, η καθημερινή, ακελ, προβάλλει, τροικα, μνημονιο, νέα, ηπα, αμμόχωστος, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, δηκο, επιδοματα, επιδομα, ηνία, ΦΠΑ, διαδηλωσεις, εδεκ, mail, τραπεζες, κυπρος, λύση, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, ηνία, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, σημερινη, ωρα, ακελ, αμμόχωστος, ασμα, ατζεντα, βδομαδα, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δηκο, δωσει, εδεκ, ευρω, εσωτερικων, ζετα, υποθεση, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λύση, νικο, προβάλλει, πρωι, ρεκορ, σοτσι, σχεδια, σχεδιο, τυπος, τμημα, τριτη, τιτλος, υψηλη, βηματα, εγχειρησεις, γιορτη, οργη, τραπεζα, θεματα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα