Έρευνα της Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις σε υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές εταιρίες

17:46 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για πιθανές κρατικές ενισχύσεις στις ελληνικές εταιρίες ΛΑΡΚΟ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δυο επιχειρήσεων.

Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, η έρευνα αποφασίστηκε προκειμένου να εξεταστεί επακριβώς εάν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα και να

αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το χαρακτήρισε απόλυτα λογικό πριν τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μην εμπλακούν αργότερα οι πιθανοί αγοραστές.

Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αποδίδει την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τροποποίησε τις προτάσεις που είχε υποβάλει εδώ και μήνες στην Κομισιόν για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν θα εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα, ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Η Επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, και ιδίως τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων. Η Κομισιόν θεωρεί πιθανό ότι κατά το παρελθόν η ΛΑΡΚΟ επωφελήθηκε από διάφορα μέτρα κρατικών ενισχύσεων, τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004, και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.

Για την ΕΑΣ η έρευνα σε βάθος περιλαμβάνει την εξέταση μέτρων όπως η άμεση επιχορήγηση από το κράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, η αύξηση του κεφαλαίου κατά 158εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2004-2011.

Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες κατά πόσο τα υπό εξέταση μέτρα έχουν τερματιστεί ή είναι σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις των κατευθυντήριων γραμμών.

Το άρθρο 346 της Συνθήκης αναφέρει ότι τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων εξαιρούνται από την εκτίμηση της Επιτροπής εφόσον κρίνονται αναγκαία για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας ενός κράτους μέλους. Η Επιτροπή σε ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «εάν οι ελληνικές Αρχές επρόκειτο να επικαλεστούν τη διάταξη αυτή και να δικαιολογήσουν την εφαρμογή της, η Επιτροπή θα λάμβανε υπόψη της την παράμετρο αυτή κατά την εξέταση των μέτρων στήριξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα