Ερχονται ανατροπές στην αεροπορική αγορά

09:43 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανατροπές στην ελληνική αεροπορική αγορά αναμένονται μετά τη λήξη της εφετινής θερινής σεζόν, καθώς τόσο η Αegean Airlines όσο και η Olympic Air προχωρούν σε αναπροσαρμογή του πτητικού τους έργου, ενώ καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα των δύο εταιρειών θα παίξει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά ή όχι της ΟΑ από την Αegean, που θα ανακοινωθεί, αν δεν δοθεί νέα παράταση, στις 16 Οκτωβρίου.

Η ΑEGEAN ΕΠΕΝΔΥΕΙ

ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Η Αegean επενδύοντας τα τελευταία χρόνια στην εξωστρέφεια, είδε τις προσπάθειές της να αποδίδουν, παρουσιάζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2013 αύξηση του τζίρου κατά 22%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα ανήλθαν σε 278,6 εκατ. ευρώ αντί 228,8 εκατ. ευρώ το 2012 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 38,5 εκατ. ευρώ το 2012. «Η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος προέρχεται εξ ολοκλήρου από την ανάπτυξη και την αυξημένη απόδοση του δικτύου εξωτερικού που σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους υπερκάλυψαν τη συνεχιζόμενη κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης στο εσωτερικό», σχολιάζει η εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Aegean Airlines ενισχύει το δίκτυο εξωτερικού κατά 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επαναδρομολογώντας γραμμές, όπως του Καΐρου, διακόπτει όμως το επόμενο διάστημα το δρομολόγιο προς Αλεξανδρούπολη και από τα τέλη Οκτώβρη προς Κω και Κέρκυρα.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ OLYMPIC AIR

Στον αντίποδα, η Olympic Air από τις 30 Σεπτεμβρίου σταματά τις πτήσεις από Αθήνα για Ρόδο και από τις 14 Οκτωβρίου από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Eπίσης, η εταιρεία συρρικνώνει συχνότητες σε διάφορους προορισμούς, όπως Σάμο, Κέρκυρα και Χίο, ενώ δεν πρόκειται να πετάξει στο Τελ Αβίβ, όπως έκανε πέρυσι.

Μάλιστα η εταιρεία, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποδίδει την απόφασή της να διακόψει δρομολόγια του εσωτερικού δικτύου στην οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, σε έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτεται ότι στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά επιβατικών αερομεταφορών, έγιναν αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι στην Olympic Air και στην Aegean Airlines.

Στόχος της Επιτροπής ήταν να εξετάσει «τον ενδεχόμενο αντι-ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εξόδου/απόσυρσης μίας εκ των δύο αεροπορικών εταιρειών από συγκεκριμένα δρομολόγια». Οπως όμως αναφέρεται στο έγγραφο, τα πορίσματα της έρευνας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κοινοποιηθεί το αποτέλεσμά τους.

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση 13 βουλευτών του ΣυΡιζΑ, με επικεφαλής την κυρία Λίτσα Αμμανατίδου και τον κ. Π. Λαφαζάνη, σχετικά με τη διακοπή συγκεκριμένων δρομολογίων της ΟΑ.

Προς απάντηση της ερώτησης διαβιβάστηκε και έγγραφο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι «η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα σχεδιασμού -προγραμματισμού των αεροπορικών γραμμών των αερομεταφορέων στην Ελλάδα» και ότι «κάθε ελληνικός ή Κοινοτικός αερομεταφορέας έχει δικαίωμα να εκκινήσει δρομολόγια στις γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Ηράκλειο, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των εταιρειών ή των συχνοτήτων, που εξυπηρετούν τις γραμμές αυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα