Επιβεβαιώθηκε η έξοδος της Ισπανίας από την ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2013

11:41 24/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία ανάπτυξη κατέγραψε η ισπανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, μετά την ανάπτυξη 0,1% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, για το σύνολο του 2013, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2%.

Τα στοιχεία

επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά με πολύ αργό ρυθμό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι η ανεργία κινήθηκε εκ νέου ανοδικά στο τέλος του έτους, φθάνοντας στο 26,03%.

Στην μηνιαία έκθεση της η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας αναφέρει: «Το 2013, η ισπανική οικονομία ακολούθησε πορεία σταδιακής βελτίωσης», μετά την ύφεση, η οποία είχε παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα από τις αρχές του 2011, οδηγώντας τη χώρα σε δεύτερη ύφεση μέσα σε πέντε χρόνια.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι διαβλέπει δειλά σημάδια επιτάχυνσης της εσωτερικής ζήτησης και μια μικρή αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το 2013, ποσοστό που είναι ελαφρώς καλύτερο από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης, η οποία αναμένει συρρίκνωση της τάξης του 1,3%.

Η Κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 0,7% το 2014, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ωστόσο ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα