Επίθεση Βενιζέλου κατά Σαμαρά και Τσίπρα

18:37 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επίθεση κατά των «δυνάμεων της δραχμής» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας ότι πρόκειται για δυνάμεις που αντιστρατεύονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται «καλή γειτονία, ειρήνη, συνεργασία

για την ανάπτυξη, σεβασμός του διεθνούς δικαίου, διάλογος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, οριοθέτηση κατά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας, με την εξαγγελία ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά και στο θέμα της Κύπρου, σχετικά και με τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Κύπρο, αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι: «είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων συνοδευόμενος από τον κ. Ευθυμίου και τον κ. Μανιάτη. Σκοπίμως από τον κ. Μανιάτη, γιατί έχει την αρμοδιότητα της έρευνας στους υδρογονάνθρακες και έκανα πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τα δικαιώματα και – αν θέλετε – παρελκόμενα στοιχεία που έχει η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες».

Όπως είπε «η Ελλάδα διατηρεί αλώβητα και διακηρύσσει όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αντιλαμβάνεται προφανώς ως χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα ότι η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να γίνει μόνο όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, άρα και η διακήρυξη της ύπαρξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η άσκηση τους διέπεται από το διεθνές δίκαιο. Αυτό αφορά την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, για αυτό και η σύμβαση που είχαμε υπογράψει με την Αλβανία αφορούσε γενικά τις θαλάσσιες ζώνες και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, στη Μεσόγειο ως λεκάνη ούτως ή άλλως η έκταση της υφαλοκρηπίδας είναι ίδια με την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι «η επίκληση της ΑΟΖ στερεί από την Τουρκία ένα βασικό ιστορικό επιχείρημα, γεωλογικού χαρακτήρα ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά επικάθονται στην υφαλοκρηπίδα της τουρκικής ηπειρωτικής ακτής. Αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να αντιταχθεί όταν μιλάμε για ΑΟΖ, αλλά έχει σημασία ότι όλες οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται τώρα, παραλλήλως και από κοινού, σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως έκανε και η Κύπρος με το Ισραήλ». Σημείωσε ότι «η οριοθέτηση θέλει συμφωνία και αν υπάρξει διαφωνία πάμε στο διεθνές δικαστήριο και ξέρουμε τι λέει η νομολογία του διεθνούς δικαστηρίου».

«Το οριζόντιο κόμμα της δραχμής υπάρχει. Και είναι αυτό το κόμμα ο πραγματικός μοχλός της διαπλοκής και ο εκφραστής των πιο ακραίων κερδοσκοπικών συμφερόντων. Δηλαδή αυτών που έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό και περιμένουν στη γωνία για να αγοράσουν φθηνά ‘την Ελλάδα της δραχμής’», είπε εξειδικεύοντας τα «βέλη του» κατά του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας

Keywords
Τυχαία Θέματα