Επίθεση ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης για Ζένιο, Ιωνά και Ρίκκο

15:33 2/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος θα πρέπει να παρέμβει για τα όσα ακούγονται για την κόντρα Κληρίδη – Ρίκκου

- Η Γενική Εισαγγελία να εξετάσει τις καταγγελίες του τέως Αρχηγού Αστυνομίας κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης

- Μας παρουσίαζαν τον Σταύρο Ζένιο ως τον αντικειμενικό ακαδημαικό αλλά ήταν και είναι ο εκλεκτός τους.

Για περίεργη σιωπή κατηγορεί το ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα όσα τεκταίνονται και ακούονται για διάφορα δημόσια πρόσωπα με αποτέλεσμα να πλήττονται περαιτέρω οι θεσμοί του κράτους.

Ο Άριστος

Δαμιανού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι σιώπησε ενώπιον των δημόσιων καταγγελιών του τέως Αρχηγού της Αστυνομίας κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και κάλεσε την Γενική Εισαγγελία να προχωρήσει αυτεπάγγελτα στη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών.

«Αιωρούνται οι σοβαρότατες καταγγελίες του τέως Αρχηγού Αστυνομίας σε βάρος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, παρεμβάσεις στο ανακριτικό έργο. Οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κόντρα μεταξύ Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Έχουν εξωτερικευθεί οι σοβαρές διαφωνίες που προϋπήρχαν μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Την ώρα που όλοι απαιτούμε ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας, η οποία καθυστερεί, πλήττεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη σε Θεσμούς και επιτείνεται η απαξίωση», σημειώνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Δαμιανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασχοληθεί με το θέμα, λέγοντας πως «με τη δημιουργηθείσα κατάσταση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η σιωπή του Προεδρικού ουδόλως βοηθά το δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο. Αλλά ούτε και την σωστή απονομή δικαιοσύνης για το τραπεζικό σκάνδαλο».

Πυρά και για Ζένιο
Παράλληλα ο κ. Δαμιανού εξαπέλυσε πυρά και εξ’ αφορμής της υποδείξεως του ακαδημαικού Σταύρου Ζένιου ως κατ’ επιλογήν υποψηφίου της Πινδάρου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Υπενθυμίζουμε το φιάσκο της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, όπου στην άρνησή της να εξετάσει πράξεις και παραλείψεις τραπεζιτών, αποδεδειγμένα πλέον προστίθεται η σκοπιμότητα που προκύπτει, ένεκα της πολιτικής σχέσης που διατηρούσε με το κυβερνών κόμμα ο κ. Σταύρος Ζένιος. Σχέση που δεν είναι σημερινή. Ήταν τότε ο εκλεκτός του Συναγερμού για διορισμό ως επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που πλαισίωναν την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία. Ήταν ο εκλεκτός του Συναγερμού για διορισμό ως μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα παρουσιάζεται από τον Πρόεδρο του Συναγερμού ως αριστίνδην υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Επομένως, παραπλανητικά τόν παρουσίαζαν ως τον κομματικά ανεξάρτητο ακαδημαϊκό, που θα έκρινε από καθ’ έδρας τα κακώς έχοντα στην οικονομία, απονέμοντας μάλιστα πολιτικές ευθύνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Δαμιανού.

Τέλος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατέληξε πως «όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές σκιές, πλήττουν καίρια τους Θεσμούς και αφήνουν ερωτήματα ως προς την πραγματική βούληση των κυβερνώντων να θέσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για το τραπεζικό έγκλημα».

Παρέμβαση Ομήρου
Ως προς την διαφαινόμενη αντιδικία στη Γενική Εισαγγελία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής. ««Θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς, που είναι η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας, σε βήματα συγκεκριμένα που θα πείθουν τους πολίτες ότι λειτουργεί σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα Δικαστήρια αλλά στις διωκτικές αρχές και στη Γενική Εισαγγελία», δήλωσε ο κ. Ομήρου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λευκονοίκου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι φαίνεται να υπάρχει μια αντιδικία εντός της Γενικής Εισαγγελίας, διευκρινίζοντας πως ούτε παίρνει, ούτε και επιθυμεί να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Αυτό όμως που νομίζω είναι απαίτηση του κάθε πολίτη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σωστή συνεργασία στη Γενική Εισαγγελία, για να υπάρξει και αποτέλεσμα και να μην υπάρχει πλέον καθυστέρηση σε βάθος χρόνου που επιτείνει την κρίση αξιοπιστίας των πολιτών έναντι των θεσμών. Δεν υπάρχουν», συνέχισε, «άλλα περιθώρια, αυτό πρέπει μνα γίνει κατανοητό από όλους. Η ατιμωρησία εάν και αυτή τη φορά ισχύσει θα έχουμε κατάρρευση», είπε.

Ο κατάλογος της Επιτροπής Θεσμών
Ερωτηθείς αν θα πρέπει ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Βουλής, να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ονομάτων όσων εμπλέκονται, όπως έπραξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, ο κ. Ομήρου είπε πως οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές λειτουργούν δυνάμει του Κανονισμού της Βουλής.

«Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα συνέλθει για να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε, και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά σε μερικούς καταλόγους ονομάτων δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα παρά τις επιφυλάξεις του γενικού Εισαγγελέα, δεδομένου ότι πιθανότατα να μην εγείρεται για τους συγκεκριμένους καταλόγους ποινικό ζήτημα το οποίο θα δυσχερανθεί εάν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα.

«Ας αφήσουμε τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα