Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 5/6/2013

10:52 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τουρκία, η σημερινή εξέταση της πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» καθώς και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στα κατεχόμενα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «Η τελευταία πράξη», αναφέρει ότι σήμερα θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» και ότι ήρθε η ώρα για τον Ιρσέν Κιουτσιούκ να αφήσει την αγαπημένη του «πρωθυπουργική» καρέκλα. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι ούτε καν το ΑΚΠ και ο Ερντογάν δεν μπορούν να τον βοηθήσουν τώρα αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα που

διαδραματίζονται στη Τουρκία τις τελευταίες μέρες. Αλλού γράφει ότι μετά την κηδεία του 22χρονου που σκότωσε η αστυνομία στην Αντάκια της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης, νεαροί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «θα πεθάνουμε για την επανάσταση στους δρόμους».

Με τίτλο «Τρομακτική παραμέληση», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι σήμερα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος , παρατηρείται ότι τα απόβλητα των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων πετάγονται σε χωματερή όπου πετάγονται οικιακά απόβλητα. Αλλού αναφέρει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να πάρει πίσω τα πολυτελή οχήματα που έδινε μέχρι τώρα σε ανεξάρτητες αρχές και δημόσιους υπαλλήλους με καλό εισόδημα, γράφοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Αλλού γράφει ότι ψηφίζεται σήμερα η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση εναντίων της «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Υπερέβαλε η κυβέρνηση», αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» του ΚΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα «υπηκοότητα» σε 7 χιλιάδες εποίκους. Αλλού με τίτλο «Γλύτωσε από βέβαιο θάνατο η Τζαναλτάι» αναφέρει ότι η κόρη του Ντερβίς Έρογλου κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της όταν κάποιος έκοψε τα ABS καλώδια του αυτοκινήτου της. Ο δράστης Εράι Καϊμανέρ εντοπίστηκε και συνελήφθηκε. Δήλωσε ότι το έκανε γιατί είχαν προηγουμένως φιλονικήσει για το θέμα του χώρου στάθμευσης. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης των επεισοδίων στην Τουρκία μετά τη δημόσια απολογία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Με τίτλο «Το μέλλον μας κινδυνεύει», η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει ότι σήμερα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, τα κατεχόμενα είναι αντιμέτωπα με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως τα απόβλητα, η ρύπανση της θάλασσας και των παραλίων και ο αφανισμός χλωρίδας κα πανίδας. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν από την «αστυνομία» εναντίων των διαδηλωτών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν ότι αν συνεχιστούν για πολύ τα γεγονότα στην Τουρκία εναντίον της κυβέρνησης του ΑΚΠ, υπάρχει περίπτωση να εμποδίσουν τον Ερντογάν από το να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Αυτή και αν είναι διαφορά!», αναφέρει ότι μειώθηκε η αγοραστική δύναμη στα κατεχόμενα και κάνει σύγκριση στις ποσότητες προϊόντων που αγοράστηκαν το 2009 και το 2013. Αλλού γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» μέσα σε 3 μέρες έδωσε 77 «υπηκοότητες» σε εποίκους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον τερματισμό της κατοχής πολυτελών οχημάτων από αξιωματούχους τους κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα