Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 5/2/2014

10:43 5/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι επαφές της Αμερικανίδας Υφυπουργού με τους δύο ηγέτες για το κοινό ανακοινωθέν και το Κυπριακό γενικότερα, οι αντιδράσεις στην κοινή απόρριψη των τ/κ κομμάτων της απόφασης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρόπο συμμετοχής των Τ/κ στις ευρωεκλογές, αλλά και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται στην χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών, το τέλος στην κρίση με την τιμή του νωπού γάλακτος, την κατάσταση στη γεωργία λόγω της ξηρασίας, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καθεστωτικοί»

αναφέρει ότι η κοινή δήλωση των κομμάτων για τις ευρωεκλογές προκάλεσε απογοήτευση στον κόσμο στα κατεχόμενα και απέδειξε ότι τα κόμματα υπηρετούν πολιτική διαχωρισμού. Αναφέρεται και σε σχετικές δηλώσεις του γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ. Αλλού γράφει για τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Υφυπουργού, Βικτόριας Νούλαντ μετά τις συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες και σημειώνει ότι για τις επαφές τις κ. Νούλαντ από την τ/κ πλευρά δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες οι φοιτητές εισέβαλαν στο «υπουργείο» παιδείας ζητώντας την καταβολή των υποτροφιών τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Άφησαν στη μοίρα του τον γεωργό» γράφει ότι τα ¾ της «χώρας» έχουν ξεραθεί λόγω ανομβρίας και ο πρόεδρος της ένωσης γεωργών, Αλιτζιάν Καμπακτσί ζητεί όπως συσταθεί παρ’ αυτά, ομάδα κρίσης, αλλά μέχρι στιγμής η «κυβέρνηση» δεν έχει κάνει οτιδήποτε. Αλλού αναφέρεται στις ανησυχίες του τ/κ συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, ο οποίος μετά την μη ικανοποιητική συμμετοχή σε τουριστική έκθεση στην Τουρκία, δηλώνει πως ίσως χάσουν από την πιο σημαντική γι’ αυτούς αγορά, την τουρκική. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού σχετικά με τη μεταφορά από την Τουρκία υποθαλάσσια, εκτός από νερό και ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας να ανακοινώσουν το κόστος ενός τέτοιου έργου, αν θα μείνει χρέος στους Τ/κ και πόσο και ποια θα είναι η τιμή πώλησης του ρεύματος.

Η εφημερίδα «Χαβαντις» (Είδηση) με τίτλο «Κρυφή επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησης» γράφει ότι μετά τις εκλογές στο ΔΚ έχουν επιταχυνθεί οι διεργασίες για διάσπαση του «κυβερνητικού» σχήματος και μια ομάδα κάνει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με το ΚΕΕ, το ΔΚ και το ΚΚΔ για τη δημιουργία νέας «κυβέρνησης». Φέρονται μάλιστα να έχουν διαμοιράσει ήδη και τα «υπουργεία» που σήμερα ανήκουν στο ΡΤΚ. Αλλού γράφει ότι η «κυβέρνηση» έκανε πίσω στην τιμή του γάλακτος και σε προχθεσινή συνάντηση με τους παραγωγούς και τους διανομείς καθορίστηκε νέα τιμή στο νωπό γάλα από 1,20 ΤΛ (0,38 ευρώ) σε 1,13 ΤΛ (0,36 ευρώ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αμερικανίδα Υφυπουργός ανέφερε ότι οι ηγέτες θα εργαστούν για μια συμφωνία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ενεργοποιείται η Αμερική» αναφέρεται στις επαφές της Βικτόρια Νούλαντ με τους δύο ηγέτες και γράφει ότι δήλωσε πως βρήκε τις δύο πλευρές αποφασισμένες στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία και από τη συνάντηση της Αμερικανίδας Υφυπουργού με τον «υπουργό» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί. Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες φούρνων δεν ζητούν αύξηση στην τιμή του ψωμιού, αλλά εισαγωγή αλεύρι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» συγκοινωνιών πως για την τοποθέτηση διαχωριστικού στον δρόμο Χαμίτ Μάντρες – Μια Μηλιά θα δαπανηθούν 540.000 ΤΛ (175.00 ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τους πήραμε χωρίς προκήρυξη» αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην προέδρου της τράπεζας βακουφίων, Τζεμ Πισμίς για τους έκτακτους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί το 2013 και πως αυτό έγινε χωρίς να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις, όπως αποδεικνύεται από γραπτή επεξήγηση του ιδίου προς την τότε «πρωθυπουργό», Σιμπέλ Σιμπέρ. (ΣΣ οι έκτακτοι αυτοί υπάλληλοι απολύθηκαν χθες). Αλλού γράφει ότι δόθηκε τέλος στην κρίση στην τιμή του γάλακτος και οι παρασκευαστές άρχισαν και πάλι να αγοράζουν από τους παραγωγούς. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις ασθενών που νίκησαν τον καρκίνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα