Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 3/2/2014

10:52 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια την επανεκλογή του Σερντάρ Ντενκτάς στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, τη σύλληψη των υπόπτων για τη δολοφονία του Αχμέτ Αϊμπάκ, αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για την παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων στα φρούτα και λαχανικά.

Με τίτλο «Με μεγάλη διαφορά», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και στην εκλογική

διεργασία που πραγματοποιήθηκε από την οποία εξήλθε μεγάλος νικητής ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος με 1501 ψήφους από τους 1861 επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος. Ο ανθυποψήφιός του Μπεγκού Σόνια κατάφερε να εξασφαλίσει 261, ενώ ο Αμπουραχμάν Ομέρογλου εξασφάλισε μόνο 25 ψήφους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο όταν τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν νορβηγικό ερευνητικό πλοίο ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Γράφει ακόμα ότι η «αστυνομία» έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στην προσπάθεια της να σταματήσει αυτοκίνητο στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η αιτία της δολοφονίας ήταν τα λεφτά» αναφέρεται στη σύλληψη των Μουσταφά Ιλχάν και Ιμπραχίμ Μαρασλί για τη δολοφονία του Αχμέτ Αϊμπάκ, ο οποίος δηλητηριάστηκε και δολοφονήθηκε στις 21 Ιανουαρίου και ακολούθως το πτώμα του θάφτηκε σε δασώδη περιοχή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 32χρονος Μαρασλί εντοπίστηκε από την «αστυνομία» κατά την προσπάθεια του να διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές, ενώ η αιτία για το έγκλημα ήταν τα λεφτά. Αλλού γράφει ότι έκλαψαν και οι πέτρες κατά την κηδεία της Ντιλέκ Γιλμάζ, η οποία από τις 20 Ιανουαρίου έδινε μάχη για τη ζωή μετά από πολύνεκρο δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Μόρφου. Αναφέρεται ακόμα στη νίκη του Σερντάρ Ντενκτάς κατά το συνέδριο του κόμματος του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «500 νέα κρούσματα καρκίνου» αναφέρεται στην ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου κατά το 2013. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο νοσοκομείο Ναλπάντογλου ακολουθούν θεραπεία τέσσερις χιλιάδες ασθενείς, ενώ άλλα 500 άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο προστέθηκαν στην λίστα ασθενών. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο νέος ιδιοκτήτης του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου Ερτζάν Εμρουλλάχ Τουρανλή είπε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι η άρση των εμπάργκο κατά των πτήσεων, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για έργα στο αεροδρόμιο. Αναφέρεται ακόμα σε 17χρονο οδηγό ο οποίος κτύπησε με το αυτοκίνητό του «αστυνομικό» ο οποίος προσπάθησε να τον σταματήσει για έλεγχο και ο οποίος τελικά συνελήφθη με τη βοήθεια πολιτών που βρέθηκαν στη σκηνή και καταδίωξαν τον νεαρό.

Με τίτλο «Πάλι ο Σερντάρ Ντενκτάς», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στην επανεκλογή του Σερντάρ Ντενκτάς στη προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στα πλαίσια του συνεδρίου του κόμματος. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και είπε ότι αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης. Ακόμα, γράφει ότι κατά τους ελέγχους που διενεργούνται σχετικά με την παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν σπανάκι, μήλα, χουρμάδες αγκινάρες, καρότα και μαϊντανός ως μη κατάλληλα για βρώση και καταστράφηκαν. Ακόμα γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, πολεμικά πλοία εμπόδισαν το υπό νορβηγική σημαία πλοίο «Princess», το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για να διενεργήσει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αφού τον δηλητηρίασαν τον δολοφόνησαν» αναφέρεται στο νέο έγκλημα στα κατεχόμενα κατά το οποίο 42χρονος δάσκαλος, ο Μουσταφά Ιλχάν και ο ιδιοκτήτης εταιρείας πώλησης αυτοκινήτων Ιμπραχίμ Μαρασλί, αφού δηλητηρίασαν, στη συνέχεια σκότωσαν και έθαψαν σε δασώδη περιοχή τον Αχμέτ Αϊμπάκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αιτία του εγκλήματος ήταν τα λεφτά. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «πρόεδρος» του συνδέσμου για την ασφάλεια και την προστασία στο χώρο εργασίας Εμίρ Ταστσίογλου είπε ότι οι εργοδότες δεν ακολουθούν τη «νομοθεσία» σχετικά με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την προστασία των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τιμωρία σε περίπτωση ατυχήματος. Αναφέρει ακόμα ότι με μεγάλη διαφορά ο Σερντάρ Ντενκτάς εξασφάλισε 1501 ψήφους στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος αφήνοντας τον Μπεγκού Σόνια δεύτερο με 261 ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα