Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 31/10/2013

10:51 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή κρίση στο θέμα της πληρωμής των μισθών του «δημοσίου», θέματα Κυπριακού και οι θέσεις των συντεχνιών σε θέματα εκπαίδευσης και “υπηκοότητας” είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Είσαι ένα τραγούδι που θα κρατήσει για πάντα» (στίχος από γνωστό τουρκικό τραγούδι) γράφει ότι και αυτό το μήνα δημιουργήθηκε πρόβλημα με την πληρωμή των μισθών του «δημοσίου», ενώ ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, διαβεβαίωσε ότι σήμερα οι μισθοί θα δοθούν πλήρως. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της Συντεχνίας των

Τουρκοκυπρίων Δασκάλων (ΚΤΟΣ) Σενέρ Ελτζίλ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες η συντεχνία σε δημοτικό σχολείο στη Κερύνεια, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» δεν ασχολείται με τα θέματα και τα προβλήματα της παιδείας. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Άντρο Κυπριανού, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, κατά την οποία τα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν εκ νέου τη συνεργασία τους.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίση πρωτοκόλλου», γράφει ότι η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την κρίση στους μισθούς του «δημοσίου», η οποία προκλήθηκε από τους ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα δεν θα κατέβαλλε το αναγκαίο ποσό για τους μισθούς, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά τις συνομιλίες σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας-κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι όσο συνεχίζεται το κυπριακό πρόβλημα δεν θα γίνει καμία μείωση στη στρατιωτική θητεία στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι σκουπίδια που πετάγονται στη Συρία και στην Αίγυπτο ή και στη θάλασσα σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων φτάνουν στις νότιες ακτές της Κύπρου.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Γρίφος μισθών», αναφέρεται επίσης στην κρίση που δημιουργήθηκε χθες το πρωί, όταν ανακοινώθηκε ότι δεν θα καταβάλλονταν οι μισθοί των «δημοσίων» υπαλλήλων, η οποία όμως έληξε με τη δήλωση του Γιοργκαντζίογλου ότι οι μισθοί θα δοθούν κανονικά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη Κερύνεια συνελήφθη ο 49χρονος Χασίμ Γιλμάζ με την κατηγορία ότι έβαζε δύο αγόρια 13 και 14 χρονών να χρησιμοποιούν ναρκωτικά και μετά τα κακοποιούσε σεξουαλικά. Αλλού γράφει ότι στη «νότια» Κύπρο έφτασε η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα και ότι χιλιάδες έτρεξαν σε προσκύνημα με πρώτο τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρόοδος στην κοινή ανακοίνωση», αναφέρει ότι ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, με την οποία θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φτάνει στο νησί τη Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία και αντιπροσωπεία των δύο κοινοτήτων, με στόχο την ετοιμασία της κοινής ανακοίνωσης. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτγλου, σε συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογο του, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό στο θέμα του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «24ωρη κρίση μισθών», γράφει ότι χθες λόγω σοβαρών διαφωνιών που δημιουργήθηκαν στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το οικονομικό πακέτο ανάμεσα στη Τουρκία και τα κατεχόμενα, σημειώθηκε 24ωρη κρίση στη πληρωμή των μισθών του “δημοσίου”, η οποία επιλύθηκε με τη μεταφορά κεφαλαίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δημιουργήθηκε η πρώτη κρίση μεταξύ «προέδρου» και «πρωθυπουργού», όταν ο Έρογλου απέρριψε την πρόταση του Γιορκαντζίογλου για διορισμό ενός προσώπου ως «διευθυντή» του τμήματος εξετάσεων της «επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι τουρκοκυπριακές συντεχνίες στηρίζουν την απόφαση της «κυβέρνησης» να θέσει περιορισμούς και τις ποσοστώσεις στο θέμα των «υπηκοοτήτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα