Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 29/5/2013

10:24 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις γύρω από τις επικείμενες «πρόωρες εκλογές» και το αυριανό δείπνο Αναστασιάδη –Έρογλου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τότε ποιος τον σκότωσε;», αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος αγωνιστών της ΤΜΤ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης) δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για την δολοφονία του Φαζίλ Οντέρ στις 24 Μαΐου 1958. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα «τότε ποιος τον σκότωσε» και περιμένει όπως αναφέρει απάντηση από τον σύνδεσμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ψευδοπρωθυπουργός

Ιρσέν Κιουτσιούκ ζήτησε από τον Ντερβίς Έρογλου να εμποδίσει το χάος που μπορεί να προκληθεί λόγω των «πρόωρων εκλογών». Αλλού γράφει ότι η ένωση νοσηλευτών μαζί με την ΚΤΑΜΣ (Συντεχνία «δημοσίων» υπαλλήλων) ανακοίνωσαν την αναστολή της απεργίας στα νοσοκομεία, η οποία προγραμματιζόταν για σήμερα.

Με τίτλο «Θα απολαύσουν ψάρια», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι στο αυριανό δείπνο Αναστασιάδη –Έρογλου στην νεκρή ζώνη, ο μόνος στόχος, όπως δήλωσε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα είναι η διασκέδαση των παρευρισκομένων. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τονίσει ξεκάθαρα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα συνεχίσουν από εκεί που τελείωσαν το 2012. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κιουτσιούκ δήλωσε ότι κάποιοι κύκλοι χρησιμοποιούν την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» και προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάσταση χάους στη «χώρα». Αλλού αναφέρει ότι ο «πρόεδρος της επιτροπής καταπολέμησης των ναρκωτικών» Ιζέτ Τουρκμέν, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στις φυλακές βρίσκονται γύρω στους 200 κατάδικους είτε για χρήση είτε για εμπορία ναρκωτικών, αλλά κανένας από τους αρχηγούς της σπείρας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλη χάρη», αναφέρει ότι το «κράτος» έχει αποφασίσει να αγοράσει ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στο Καπούτι, έναντι του ποσού των 6 εκατομμυρίων ΤΛ (π ε ρ ί π ο υ 2,5 ε κ α τ ομ μ ύ ρ ια Ευρώ), με σκοπό να το μετατρέψει σε οίκο ευγηρίας. Η εφημερίδα όμως αναφέρει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο για κάτι τέτοιο. Αλλού αναφέρει ότι ο Αχμέτ Κασίφ απαντώντας σε ισχυρισμούς του Κιουτσιούκ ότι ο Κασίφ σχεδιάζει να επιστρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα, είναι προϊόν φαντασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά που ο «πρύτανης» του παράνομου πανεπιστημίου ανατολικής Μεσογείου Αμντουλλάχ Οζτοπράκ αρνήθηκε να κάνει μια προσωπική εξυπηρέτηση στον «υπουργό εξωτερικών» Χιουσεϊν Οζγκιουρούν, διαπίστωσε ότι καταργήθηκε η θέση του στο τμήμα VIP του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, θέση η οποία δίνεται σε όλους τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Με τίτλο «Δεν έχει οριστεί ημερομηνία συνομιλιών», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αφού είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Έρογλου, δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι η διεξαγωγή «εκλογών» το 2013 αντί το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο, οφείλεται στους 8 πρώην «βουλευτές» του κόμματος του οι οποίοι, όπως είπε διέπραξαν μεγάλο αδίκημα. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι μετά την έγκριση της πρότασης μομφής, θα έχει το καθήκον σύστασης νέας «κυβέρνησης», δήλωσε ότι δεν κάνει κάτι τέτοιο αν πρώτα δεν το εγκρίνει ο λαός.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Όλα τα βλέμματα στους υποψηφίους», αναφέρει ότι ενώ αναμένεται ότι και οι 49 «βουλευτές» θα είναι υποψήφιοι στις «πρόωρες γενικές εκλογές» στις 28 Ιουλίου. Αλλού αναφέρεται σε ένα περιστατικό που έχει να κάνει με το θέμα της παροχής «υπηκοότητας» σε εποίκους, όταν ο πρώην δημοσιογράφος Μεχμέτ Ακάρ δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό οποίος τον ρωτούσε πότε θα είναι έτοιμες οι «υπηκοότητες» του. Τελικά ανακαλύφθηκε ότι ο αριθμός ανήκει στο «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κερύνεια ετοιμάζεται για το φεστιβάλ πολιτισμού και τέχνης το οποίο ξεκινά την 1η Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα