Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 26/3/2013

10:15 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ και η στάση της ΕΕ και της Τρόικας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και η τελική συμφωνία για τη δανειοδότηση της Κύπρου, η συνάντηση με επίκεντρο το Κυπριακό μεταξύ Ιρσέν Κιουτσιούκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο τραγικός θάνατος 58χρονου βιοπαλαιστή, πατέρα έξι παιδιών, τον οποίο καταπλάκωσε το τρακτέρ του, είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Με τίτλο «Δράκουλας», η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο οποίος σε τίτλο δημοσιεύματος χαρακτηρίζει την Ντέλια Βερκουλέσκου, «Δρακουλέσκου» και γράφει ότι μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τελικά πάρθηκε απόφαση για την Κύπρο ενώ αναφέρει ότι το ποσό ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ μειώθηκε στα 100 ευρώ. Αλλού γράφει ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι ένα μαύρο νέφος που αιωρείται πάνω από τα κατεχόμενα και δίδει ως παράδειγμα την περίπτωση του συνταξιούχου Μουσταφά Ντιουλγκέρ, ο οποίος το 1997 πήρε δάνειο από τη λεγόμενη κεντρική συνεργατική τράπεζα ύψους περίπου 4 χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ντιουλγκέρ πλήρωσε τις δόσεις του και το ψηλό επιτόκιο έδωσε στην τράπεζα το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ και ενώ θεωρούσε ότι δεν χρωστάει, η τράπεζα τον ενημέρωσε ότι χρωστάει σε αυτή το ποσό των 62 χιλιάδων ευρώ. Μετά από ενστάσεις η τράπεζα αποφάσισε ότι τελικά το ποσό που χρωστά ο Ντιουλγκέρ ανέρχεται στις 8 χιλιάδες ευρώ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πρώτα απειλή και μετά επικύρωση», αναφέρεται στην αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την έκτακτη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, ο οποίος βλέποντας τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο απείλησε να παραιτηθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της ΕΕ, αλλά και τελικά την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη δανειοδότηση της Κύπρου. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ρώσους επιχειρηματίες στην Κύπρο τους οποίους προσπαθεί να πείσει να μείνουν και να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο νησί. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ είχε τη Δευτέρα συνάντηση ενάμιση ώρας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα. Αναφέρεται ακόμα στον τραγικό θάνατο 58χρονου βιοπαλαιστή στην κατεχόμενο Επτακώμη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά που το τρακτέρ του αναποδογυρίστηκε.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να κερδίσει το ψωμί του», αναφέρεται στον θάνατο του 58χρονου βιοπαλαιστή και πατέρα έξι παιδιών Φαχρί Κοσιέ, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το τρακτέρ που οδηγούσε αναποδογυρίστηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 58χρονος χαράματα της Δευτέρας θα πήγαινε για να οργώσει και λόγω του σκότους δεν πρόσεξε τον γκρεμό ύψους 1,5 μέτρου με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό και το τρακτέρ να αναποδογυριστεί. Ακόμα, γράφει ότι συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του 7χρονου Μουσταφά από τον πατέρα του μετά που τον βίασε και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της υπόθεσης ο κατηγορούμενος προσπάθησε να πωλήσει τον Μουσταφά, όταν ήταν ακόμα τριών μηνών, για το εξευτελιστικό ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ. Η εφημερίδα, επίσης πρωτοσέλιδα, αναφέρεται στις ζημιές που υπέστησαν κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές λόγω των σφοδρών ανέμων.

Με τίτλο «Βρέθηκε μετά από 7 ώρες», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στο θάνατο του 58χρονου βιοπαλαιστή Φαχρί Κιοσέ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη μετάβαση του στα χωράφια για να οργώσει με το τρακτέρ του και ο οποίος δεν είδε το κενό ύψους 1,5 μέτρου, με αποτέλεσμα να κάνει βουτιά και να βρει τραγικό θάνατο αφού το τρακτέρ τον καταπλάκωσε. Γράφει ακόμα ότι τον Κιοσέ βρήκαν τα δύο από τα έξι παιδιά μετά από 7 ώρες. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε έρευνα, η οποία καταδεικνύει ότι το φαινόμενο της πορνείας και το εμπόριο λευκής σαρκός στα κατεχόμενα αυξάνεται, ενώ «αρμόδιοι» εκφράζουν τις ανησυχίες τους για αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών, αφού κανένας έλεγχος δεν γίνεται σε όσες έρχονται να δουλέψουν σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι μετά από τέσσερεις ώρες που βρισκόταν σε νοσοκομείο ο Ερμπάι Ντεμιρμπεντζέ και αφού οι γιατροί του είπαν ότι δεν έχει τίποτε επέστρεψε στο σπίτι του για να πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Οι συγγενείς κατηγορούν τους γιατρούς ότι είναι ανεύθυνοι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θα καταστρέψει ζωές», αναφέρεται στην τελική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για τη δανειοδότηση της Κύπρου και γράφει ότι πολλοί καταθέτες θα υποστούν ζημιά στις οικονομίες τους, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα θα κλείσει. Γράφει ακόμα ότι συνεχίζεται η «προεκλογική εκστρατεία» των υποψηφίων για τις επικείμενες λεγόμενες εκλογές στο «δήμο» κατεχόμενης Λευκωσίας, με τον «υποψήφιο» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φελάχογλου να αναφέρει ότι θα αναδιοργανώσει το «δήμο» και θα δημιουργήσει μια «νέα» Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι, βιοπαλαιστής στην κατεχόμενη Επτακώμη έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, αφού καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του.

Keywords
Τυχαία Θέματα