Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/7/2013

10:36 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα και το ποσό της χρηματικής ποινής που επιβλήθηκε για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και τη Βοκολίδα είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στο τ/κ Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Να ρωτήσω τον πρέσβη», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί ζήτησε από την «πρωθυπουργό» Σιμπέλ Σιμπέρ την επιστολή δέσμευσής της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησής της. Η Σιμπέρ απάντησε

ότι την έδωσε στην τουρική «πρεσβεία» στη Λευκωσία και δεν έχει αντίγραφο, ωστόσο είπε ότι θα την ζητήσει από τον «πρέσβη». Επίσης αναφέρει ότι κανένα μέλος του «υπουργικού συμβουλίου» δεν έχει διαβάσει την επιστολή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, σε συνεδρία του χθες το βράδυ αποφάσισε όπως αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», λόγω του ότι θεωρεί ότι η συμπεριφορά της «πρωθυπουργού» δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ηχογραφήσεις που διέρρευσαν στον Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ζητούσε το 2009 από τον Ερντογάν να παρέμβει ώστε να μην νικήσει τις «εκλογές» το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μα τόσο φθηνά;», γράφει ότι το «τμήμα περιβάλλοντος» αποφάσισε όπως το συνολικό ποσό της χρηματικής ποινής που θα επιβληθεί για την πρόκληση της πετρελαιοκηλίδας ανοιχτά των Γαστριών ανέλθει στις 170 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 70 χιλιάδες ευρώ), ποσό που περιλαμβάνει πρόστιμο στην ΑΚΣΑ της τάξης των 84 χιλιάδων εννιακοσίων ΤΛ (περίπου 35 χιλιάδων ευρώ). Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, σε διάσκεψη Τύπου, δήλωσε ότι στις 100 μέρες που είναι «δήμαρχος» αυξήθηκαν τα εισοδήματα του «δήμου» και ξεκίνησε η εύρυθμη λειτουργία του. Αλλού αναφέρει ότι απόψε διεξάγεται ο διαγωνισμός «Miss North Cyprus 2013” και “Mister North Cyprus 2013”.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ο Κιουτσιούκ έχει ελπίδες», γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι το Κόμμα του θα βγει πρώτο στις «εκλογές» και ότι ο ίδιος θα είναι ξανά «πρωθυπουργός». Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου δήλωσε ότι ο «δήμος» άρχισε πλέον να εμπνέει εμπιστοσύνη στους «δημότες» του. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι η δικαιοσύνη θα έρθει με το ΡΤΚ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Εμείς υποστηρίζουμε ουσιαστικές και συνοπτικές διαπραγματεύσεις», αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» Ντερβίς Έρογλου, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με Μπαρόζο και Φούλε, δήλωσε ότι στις συναντήσεις του θα φροντίσει όπως καταστήσει σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ουσιαστικές και συνοπτικές συνομιλίες στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο «διευθυντής» του «τελωνείου» δήλωσε ότι σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί στο λαό, το τελωνείο δεν δέχεται δωροδοκίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει στο νησί την Κυριακή για να ελέγξει κατά πόσο είναι δυνατόν οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αυτός ο λαός μας εμπιστεύεται», αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Γιορκαντζίογλου, στο συλλαλητήριο του κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, δήλωσε ότι ο λαός εμπιστεύεται το κόμμα του. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε σε συλλαλητήριο του κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια ότι τη δύναμή τους την αντλούν από «το λαό» και την πίστη τους από το Αλάχ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι αν το κόμμα του επανεκλεγεί στην εξουσία, θα συνεχίσει το έργο του από εκεί που έμεινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα