Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 16/12/2013

11:06 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δηλώσεις κυρίως του Αχμέτ Νταβούτογλου για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δηλώσεις της «διευθύντριας» της «τράπεζας αναπτύξεως» και το έγγραφο των ΗΕ για το Κυπριακό, που είχε ετοιμαστεί τον Απρίλιο 2013, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τα πεντάστερα του βυθισμένου πλοίου», αναφέρει ότι πεντάστερα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, τα οποία για τα εορταστικά προγράμματα της Πρωτοχρονιάς

θα φέρουν διάσημους καλλιτέχνες από την Τουρκία ακριβοπληρώνοντας τους, μέχρι τώρα παρουσίαζαν ζημιές και δεν πλήρωναν ούτε σεντ στο φόρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας τον ότι σαμπόταρε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρει ότι παρ’ όλο που η «τράπεζα αναπτύξεως» κατηγορείται ότι δίνει δάνεια πέρα των δυνατοτήτων της, η «διευθύντρια» της τράπεζας, δήλωσε ότι το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων φτάνει το 69,25 τοις εκατό.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πλήγμα από το κρύο και για τον παραγωγό και για τον πωλητή», γράφει ότι η κακοκαιρία που έπληξε τη Κύπρο το τελευταίο διάστημα προκάλεσε αρκετά προβλήματα και στους παραγωγούς και στους πωλητές λαχανικών, με κίνδυνο τις επόμενες μέρες να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Μπαν Γκι-μουν, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρύτανης» του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, Σουάτ Γκιουνσέλ, θα συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής του Oxford για την επιστήμη και την εκπαίδευση.

Η εφημερίδα Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ορίστε το σχέδιο», αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο της στο 78σέλιδο έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τον Απρίλιο 2013 τα ΗΕ και στο οποίο καταγράφονταν οι συγκλίσεις και αποκλίσεις που είχαν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Ερογλου τα έτη 2008-2012. Η εφημερίδα γράφει ότι το έγγραφο είναι υποψήφιο για να παρουσιαστεί ως σχέδιο λύσης με την ονομασία Σχέδιο Μπαν Γκι-μουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που δίνεται στη δημοσιότητα ολόκληρο το έγγραφο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Είμαστε στο τελικό στάδιο», αναφέρει ότι μια υψηλά ιστάμενη πηγή της τ/κ πλευράς δήλωσε στην εφημερίδα ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για το Κυπριακό και ότι επικρατεί μια γενική αισιοδοξία. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι η σημερινή διεθνής αντίληψη θέλει την προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού γράφει ότι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της «τράπεζα αναπτύξεως», δήλωσε ότι μέσα σε 20 χρόνια έδωσε δάνεια σε 742 άτομα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το ΡΤΚ θα εκλέξει, το ΔΚ θα απολύσει», γράφει ότι τα μάτια είναι στραμμένα στο ΡΤΚ και το ΔΚ, με το πρώτο να εκλέγει νέο κεντρικό συμβούλιο και νέο γενικό γραμματέα και το δεύτερο να αποφασίζει κατά πόσο θα ο Γενικός Γραμματέας Μπενγκιού Σιόνια, θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα το Σάββατο, δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στο κοινό ανακοινωθέν. Αλλού αναφέρει ότι στο κατεχόμενο χωρίο Αλόδα, κυνηγοί σκότωσαν πυροβολώντας τους δικούς τους σκύλους προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φιλόζωων.

Keywords
Τυχαία Θέματα