Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/3/2013

10:04 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η περιβαλλοντολογική καταστροφή που ενδεχομένως να προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή την κατεχόμενη Γαστριά και οι αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των πολιτών, η σύλληψη ακόμα δύο «αστυνομικών» για την υπόθεση των ψεύτικων ατυχημάτων με σκοπό την εξαπάτηση των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και η παράνομη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων και ειδών καπνού στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα σημερινά

θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Με τίτλο «Χύθηκαν χιλιάδες τόνοι πετρελαίου στην θάλασσα», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στην διαρροή πετρελαίου από ατύχημα που έγινε κατά την μεταφορά πετρελαίου σε μονάδα αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου χωριού Γαστριά. Το ατύχημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε αντιληπτό από την εταιρεία μετά από 12 ώρες και κινδυνεύουν τα παράλια της περιοχής με την κηλίδα που δημιουργήθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κηλίδα ενώ βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή και σχετικά μακριά από την παραλία τότε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ακόμα γράφει ότι, η συντεχνία Γκιούτς – Σεν με ανακοίνωση της εξέφρασε την στήριξή τους προς τους τρείς «τελωνειακούς» υπαλλήλους που κατηγορούνται για κατάχρηση «δημόσιου» χρήματος. Αλλού γράφει ότι, ακόμα δύο λεγόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν για την υπόθεση της εξαπάτησης ασφαλιστικών εταιρειών για ψεύτικα ατυχήματα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με πηχυαίο τίτλο «Ο ηγέτης μας είναι 107 χρόνων» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στον πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ ενώ παράλληλα η ίδια η εφημερίδα γιορτάζει τα 71 γενέθλια της και γράφει ότι εδώ και 71 χρόνια η εφημερίδα είναι η φωνή του «λαού» και αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα, τις ανησυχίες και τις χαρές των Τ/κ. Επίσης γράφει ότι αν δεν υπήρχε ο Κιουτσιούκ τότε δεν θα υπήρχε «τ/κ κράτος».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η προσέγγιση του Ερντογάν είναι λανθασμένη» αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχετικά με την στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των Τ/κ και την αντιμετώπιση της τουρκικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι δεν στηρίζει όσο έπρεπε τους Τ/κ αλλά και τους έποικους στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται ότι δημοσκόπηση που έγινε για τις επικείμενες «δημοτικές» εκλογές στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας δίνει προβάδισμα στον «υποψήφιο» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Καντρί Φελάχογλου με ποσοστό 26,28%. Επίσης αναφέρεται στην εκλογή του νέου Πάπα και στην νέα εποχή που ακολουθεί.

Με τίτλο «Μεγάλο κέρδος», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στην παράνομη εισαγωγή τσιγάρων και ειδών καπνού στα κατεχόμενα και γράφει ότι αυτά μεταφέρθηκαν με το πλοίο «Σιρένα» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ το κέρδος από τις παράνομες δραστηριότητες ανέρχεται στα 3 δις τουρκικές λίρες (περίπου 1,3 δις ευρώ). Οι κατοχικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει 66 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων ενώ η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε πληροφορίες ότι εκτός από παράνομο λαθρεμπόριο τσιγάρων γινόταν και παράνομο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Γράφει ακόμα ότι Τ/κ συνελήφθηκε ως δράστης για τις κλοπές από ανεγειρόμενες οικοδομές και ο ίδιος είπε στο «δικαστήριο» κατά την προσαγωγή του ότι ο λόγος που το έκανε ήταν γιατί χρειαζότανε λεφτά για φάρμακα για το άρρωστο παιδί του. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» συνέλαβε ακόμα δύο αστυνομικούς για την υπόθεση εξαπάτησης ασφαλιστικών εταιρειών ανεβάζοντας έτσι των αριθμών των συλληφθέντων που εμπλέκονται στην πρωτοφανή για τα κατεχόμενα υπόθεση στους επτά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Διαρροή βενζίνης στην θάλασσα» αναφέρεται στο ατύχημα που έγινε κατά την μεταφορά καυσίμων στην θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Γαστριάς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κηλίδα πετρελαίου στην θάλασσα θέτοντας σε κίνδυνο την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υποψηφίου» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για τις «εκλογές» στον λεγόμενο δήμο Λευκωσίας Καντρί Φελάχογλου ότι είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και περιμένει να ξημερώσει η επομένη των «εκλογών» για να αρχίσει τη σκληρή δουλειά.

Keywords
Τυχαία Θέματα