Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/12/2012

09:46 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κηδεία του Τ/κ συγγραφέα και συνδικαλιστή Αρίφ Χότζα, η μερική συμφωνία μεταξύ του λεγόμενου δημαρχείου κατεχόμενης Λευκωσίας και των συντεχνιών των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους και η κατάσταση στην κατεχόμενη Λευκωσία λόγω προβλημάτων του αποχετευτικού συστήματος, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) θέλοντας να τιμήσει τον Αρίφ Χότζα, αφιερώνει το σημερινό της κύριο θέμα με τίτλο «Είμαστε όλοι Αρίφιδες» στην κηδεία

του δασκάλου, συνδικαλιστή, μέλους της “βουλής”, δημοσιογράφου και συγγραφέως Αρίφ Χασάν Ταχσίν (Αρίφ Χότζα), ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ένας «πραγματικός Κύπριος». Τον Αρίφ συνόδευσαν με χειροκροτήματα στην τελευταία του κατοικία εκατοντάδες φίλοι και συνάδελφοι ενώ στεφάνι απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ. Σε επικήδεια ομιλία του ο φίλος του Αρίφ Χότζα Τουργκούτ Αφσάρογλου είπε ότι ο Αρίφ υπήρξε ένας γνήσιος Κύπριος και ότι ζήτησε στον τάφο να τοποθετηθεί η σημαία της συντεχνίας του μόνο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μερική συμφωνία στο δημαρχείο» αναφέρει ότι σε χθεσινή συνάντηση των «συντεχνιών» των εργαζομένων στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας με τη «διοίκηση του δήμου» σχετικά με τα χρωστούμενα των δεδουλευμένων ενώ άρχισαν οι εργασίες καθαριότητας του κτηρίου και άνοιξαν οι πόρτες για τους πολίτες. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία του Αρίφ Χασάν Ταχσίν και γράφει ότι με απλή τελετή συνοδεύτηκε στην τελευταία του κατοικία ο αγαπητός σε όλους Αρίφ Χότζα. Επίσης, γράφει ότι συνελήφθηκε από τις κατοχικές αρχές νεαρός στου οποίου στην κατοχή βρέθηκαν 49 μικρές συσκευασίες με ναρκωτικά, ενώ για την υπόθεση συνελήφθηκε και 16χρονος νεαρός.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Είναι καιρός για πρόοδο στη Λευκωσία» γράφει ότι μετά από δύο μήνες κολάσεως που έζησε η κατεχόμενη πόλη λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο λεγόμενος δήμος, αφού δεν είχε πόρους να πληρώσει τους εργαζομένους, επιτέλους βρέθηκε μια μέση λύση και άρχισε ο «δήμος» να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία του Αρίφ Χασάν Ταχσίν και γράφει ότι μετά από δικές του οδηγίες δεν έγινε θρησκευτική ταφή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Υπάρχει χάος» αναφέρει ότι πρώην αξιωματούχοι του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δηλώνουν ότι οι συγκρούσεις και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο ΚΕΕ οδηγούν τα κατεχόμενα στο χάος, αφού οι αντιπαραθέσεις έχουν αντίκτυπο στην ψευδοβουλή και στη «διοίκηση» των κατεχομένων με τους Τ/κ να έχουν βαρεθεί την κατάσταση. Αλλού γράφει ότι στην περιοχή της Πύλης Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία υπάρχουν λιμνάζοντα νερά που μαζεύτηκαν λόγω των βροχών και λόγω των προβλημάτων στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής, τα οποία δημιουργούν μια εικόνα ντροπής. Γράφει ακόμα ότι η «αστυνομία» συνέλαβε τον Φατίχ Τασκάν ως ύποπτο για ληστεία στην τράπεζα ING στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τι απέγιναν 250 τόνοι εσπεριδοειδών;» γράφει ότι η εταιρεία Cypfruvex στα κατεχόμενα δίχως να προβεί στην απαραίτητη έρευνα και να χωρίς να έχει στα χέρια της σωστά στοιχεία έστειλε στην Ουκρανία 10 κοντέινερ με εσπεριδοειδή, τα οποία όμως καταστράφηκαν με αποτέλεσμα να ζημιώσει η εταιρεία χιλιάδες δολάρια. Αλλού γράφει ότι πρώην δήμαρχος τουρκικής πόλης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αναφέρθηκε στην «ενδιαφέρουσα ζωή του» αφού είναι πατέρας 42 παιδιών και παντρεμένος με τρεις γυναίκες. Επίσης αναφέρεται στο χαμό του Αρίφ Χασάν Ταχσίν και γράφει ότι «έχασε η Κύπρος ένα από τα παιδιά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα