Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/11/2012

11:19 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι δηλώσεις του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά, και η απολογία του πρώην «διευθυντή εξετάσεων» στην «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας», Εμίρ Χουσεϊν Εμίρκανι στον «πρωθυπουργό» Ιρσέν Κιουτσιούκ είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν το σημερινό τ/κ Τύπο. Στις πέντε τ/κ εφημερίδες προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την κατάσταση στον κατεχόμενο «δήμο» Λευκωσίας και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται απόψε από την πλατφόρμα Κοινοτικής Ύπαρξης και Ειρήνης στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Φίλησε το

χέρι του», αναφέρεται στην προσπάθεια του πρώην «διευθυντής εξετάσεων» στην «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας», Εμίρ Χουσεϊν Εμίρκανι να απολογηθεί στον Ιρσέν Κιουτσιούκ για το πλαστό έγγραφο που φέρεται να κυκλοφόρησε στα μέλη του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ενόψει του εκλογικού συνεδρίου της 21ης Οκτωβρίου και έφερε την υπογραφή του Κιουτσιούκ, αφού στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ίδιος ο Εμίρκανι. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά, δήλωσε ενοχλημένος για τις αγορές που πραγματοποιούν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές, τη στιγμή που η Τουρκία στέλνει σημαντικό ποσό χτημάτων στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), με τίτλο «Πλέον δεν θα γίνεται καμία συνεισφορά στους μισθούς», αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν θα κάνει πλέον καμιά συνεισφορά στους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» στα κατεχόμενα και οι «δημόσιες υπηρεσίες» όπως οι «αρχή ηλεκτρισμού» και η «αρχή τηλεφωνίας» θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Αλλού γράφει ότι ο πρώην «διευθυντής εξετάσεων» στην «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας», Εμίρ Χουσεϊν Εμίρκανι δήλωσε μετανιωμένος για την εμπλοκή του στο πλαστό έγγραφο που έφερε την υπογραφή του Ιρσέν Κιουτσιούκ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκρηξη των υπογείων ηλεκτρικών καλωδίων στην περιοχή Γκιόνελι, η οποία προκάλεσε βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές πολλών υποστατικών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «300 χιλιάδες Τ.Λ το μήνα», γράφει ότι, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας, για την παροχή των υπηρεσιών που δεν μπορεί να προσφέρει ο κατεχόμενος «δήμος», το μηνιαίο ποσό των 300 χιλιάδων Τ.Λ που χρειάζεται για άλλες υπηρεσίες του «δημόσιου τομέα» μεταφέρεται στην επαρχιακή διοίκηση . Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα κατηγορεί το σύστημα των κατεχομένων για τις αγορές που πραγματοποιούν οι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των τουριστών από την Αγγλία από 90 χιλιάδες έπεσε στις 30 χιλιάδες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το κράτος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά ότι η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος θα συνεχιστεί αλλά δεν θα είναι η ίδια, κυρίως όσον αφορ

Keywords
Τυχαία Θέματα