Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/7/2013

10:42 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα της εσωτερικής κυρίως επικαιρότητας της τ/κ κοινότητας, όπως και η «προεκλογική» ειδησεογραφία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων. Η αντίδραση του «προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων» σε δημοσίευμα που αφορά το μισθολόγιό του, ο εντοπισμός εκατοντάδων δέντρων κάνναβης κοντά στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, η κατασκευή του δρόμου Λεύκας – Μόρφου, νέα μέτρα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων και η «αντιπαράθεση» παλιών και νέων «υποψήφιων βουλευτών» είναι τα κύρια θέματα των πρώτων

σελίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Χαλάλι σε αυτούς που τρώνε και χαράμι (θρησκευτικά απαγορευμένο) σε αυτούς που δεν τρώνε» αναφέρεται στην αντίδραση του «προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι στη δημοσίευση από την εφημερίδα για την έκθεση του «γενικού ελεγκτή» που αφορά το μισθολόγιο του Αταλάι, κάτι που ο ίδιος εξέλαβε ως διαβολή εναντίον του και μάλιστα το μήνα του Ραμαζανιού, λέγοντας σε δήλωσή του προς φιλικά στον ίδιο ΜΜΕ «ο Αλλάχ να τους σωφρονίσει», υπονοώντας την Αφρίκα. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς απευθύνθηκε δημόσια προς την «αστυνομία» ζητώντας να διερευνήσει ποιος είναι αυτός που δηλώνοντας διπλωμάτης της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα με το όνομα Γιουνούς Τσιτά τηλεφωνά σε άτομα που ξέρει ότι είναι ψηφοφόροι του και υποστηρίζοντας ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς έχει προδώσει την Τουρκία τον αποτρέπει από του να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες «εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αντίδραση των τ/κ συντεχνιών στις παρεμβάσεις της Άγκυρας και του ΑΚΡ στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ιστορική επιχείρηση στα ναρκωτικά» γράφει ότι η «διεύθυνση παρεμπόδισης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου» προέβη στην πιο μεγάλη επιχείρηση ενάντια στα ναρκωτικά και εντόπισε βόρια του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο, 1017 δέντρα ινδικής κάνναβης φυτεμένα και καλλιεργημένα, ύψους 10 εκατοστά με δύο μέτρα. Ως ύποπτος συνελήφθη ο Ρετζέπ Οτζιάκ. Σε άλλο θέμα γράφει για ένα ακόμη μεγάλο βήμα από το «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολή στα κατεχόμενα, το οποίο υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με 16 πανεπιστήμια του Καζακιστάν ταυτόχρονα. Στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδες και σε ενότητα με τίτλο «προς τις εκλογές» φιλοξενούνται «προεκλογικές» εκδηλώσεις και δηλώσεις των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πανικός απαλλοτρίωσης» αναφέρεται στον δρόμο Λεύκας – Μόρφου που θα κατασκευαστεί εκ νέου και γράφει ότι θα απαλλοτριωθούν για το σκοπό αυτό εκ μέρους του «κράτους» εκτάσεις που ανήκουν σε άτομα που διαμένουν σε χωριά της διαδρομής και ολόκληρη η περιοχή είναι ανάσταση γι’ αυτό. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» άρχισε έρευνα σχετικά με την παράνομη χρήση μιας αποθήκης που ανήκε στην «συνεργατική κεντρική τράπεζα» από μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ένωση συντακτών στα κατεχόμενα τίμησε χθες, Ημέρα του Τύπου, 10 δημοσιογράφους με το βραβείο προσφοράς.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Και εμπειρία και νιάτα» γράφει ότι αναμένεται να ανυπομονησία σε ποιο βαθμό θα υπάρξει αλλαγή στη «βουλή» μετά τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, καθώς λέγεται ότι πρέπει να υπάρχουν άτομα με εμπειρία στην πολιτική και χρόνια πείρας στη «βουλή», αλλά από την άλλη, οι νέοι υποψήφιοι αντιτάσσουν ότι η εμπειρία δεν μπορεί να κερδίσει τα νιάτα. Για το θέμα φιλοξενεί δηλώσεις διαφόρων υποψηφίων «βουλευτών». Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης συντακτών στα κατεχόμενα Χουσείν Γκιουβέν μιλώντας χθες σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα του Τύπου, όπου βραβεύθηκαν για την προσφορά τους 10 τ/κ δημοσιογράφοι, ζήτησε να εφαρμοσθούν οι κανονισμοί και να λυθούν τα προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» της «ένωσης κτηνιάτρων», Ταϊφούν Τανακτσί, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του «υπουργείου» γεωργίας ότι λήφθηκαν όλα τα μέτρα ενάντια στην ψευδοπανώλη, δήλωσε ότι δεν λήφθηκαν ικανοποιητικά μέτρα και η ασθένεια πλέον εμφανίζεται παντού και προειδοποίησε το κοινό ότι μπορεί να περάσει και στον άνθρωπο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Έρχονται διευκολύνσεις στα φάρμακα για τους συνταξιούχους» αναφέρει ότι ο «υπουργός» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Αζίζ Γκιουρπινάρ δήλωσε στην εφημερίδα πως στο πλαίσιο αλλαγών που προωθούνται, οι συνταξιούχοι των κοινωνικών ασφαλίσεων που είναι χρόνιοι ασθενείς, με την προϋπόθεση ότι έχουν συνταγή γιατρού, θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα δύο μηνών σε μία μόνο επίσκεψη και αυτή η αλλαγή αρχίζει από τον Αύγουστο. Αλλού αναφέρεται επίσης στην τελετή χθες βράδυ στα κατεχόμενα βράβευσης 10 δημοσιογράφων για την προσφορά τους. Σε άλλο θέμα προδημοσιεύει πληροφορίες για το ένθετο που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Κυριακή η εφημερίδα με αφιέρωμα στις επικείμενες «εκλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα