Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/11/2013

10:40 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό και η παραίτηση του Γενικού Προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας είναι τα κύρια κοινά θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ποιος προστατεύει τους βασανιστές αστυνομικούς;», αναφέρεται στην απόφαση της «εισαγγελίας» να αποσυρθεί από την υπόθεση ξυλοδαρμού του Φατίχ Ντεμιρέλ σε «αστυνομικό τμήμα» και διερωτάται ποιου τα συμφέροντα προσπαθεί να εξυπηρετήσει αυτή η στάση. Αλλού αναφέρει ότι το πτώμα του 60χρονου Σαρπέρ Σάρτεκιν βρέθηκε να επιπλέει στην παραλία του ξενοδοχείου Άρτεμις στη Βοκολίδα και ότι σύμφωνα με ανακοίνωση

η αιτία θανάτου είναι ασφυξία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όπως στην πρόταση των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή του Βαρωσιού συμπεριληφθεί και η νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εναλλακτικό σχέδιο από τη Τουρκία για την Κύπρο», γράφει ότι η Τουρκία ετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Κυπριακό το οποίο ωστόσο δεν συμβαδίζει με τις παραμέτρους των ΗΕ, αφού αναφέρεται σε δύο κράτη. Αλλού αναφέρει ότι παρόλο που η χθεσινή βροχή κράτησε μόνο μισή ώρα, σε κάποιες περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας πλημμύρισαν δρόμοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το νοσοκομείο του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, έγινε πλήρες μέλος του Διεθνή Οργανισμού Ιατρικού Τουρισμού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) έχει τίτλο «Τα παρατάω» και αναφέρει ότι ο Γενικός Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, δήλωσε ότι παρόλο που αύξησε τους ψήφους του κόμματός του, κάποιοι τον ήθελαν να αποτύχει ως πρόεδρος και τον σαμπόταραν και για αυτό πήρε την απόφαση να παραιτηθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία της ότι με το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη μεταμόσχευση οργάνων στα κατεχόμενα, υπάρχει ο κίνδυνος εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Αλλού γράφει ότι χθες σε όλη την επικράτεια των κατεχομένων τιμήθηκε με τελετές η επέτειος του θανάτου του Ατατούρκ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν σε κοινό ανακοινωθέν», γράφει ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει μεγάλη σημασία στη βάση των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν λύση εξπρές στο Κυπριακό, για αυτό και έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην επίτευξη του κοινού ανακοινωθέντος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι καθηγητής ογκολογίας Δρ. Κουντρέτ Τσαγλάρ δήλωσε ότι ο κίνδυνος της λευχαιμίας στα παιδιά των καπνιστών είναι 13 φορές μεγαλύτερος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν είναι ανανέωση είναι αποδυνάμωση», αναφέρεται επίσης στην απόφαση του Γενικού Πρόεδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί, να παραιτηθεί από τη θέση του και γράφει ότι ο Τσακιτζί δήλωσε ότι αυτοί που νομίζουν ότι με το να μπει κάποιος άλλος στη θέση του θα γίνει ανανέωση στο κόμμα κάνουν λάθος και ότι αντιθέτως το αποτέλεσα θα είναι η αποδυνάμωσή του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνελήφθησαν μέχρι τώρα 20 άτομα για τα βίαια επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και Κούρδων φοιτητών, που έλαβαν χώρα στην Αμμόχωστο την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογέρ δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ ΚΟΠ και Τουρκοκυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ότι τώρα είναι η ώρα για ανοίγματα και ότι το να γίνει η ΤΟΠ μέλος της ΚΟΠ, δεν σημαίνει ότι θα τερματίσει την ύπαρξη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα