Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 10/1/2014

10:39 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων επιχειρηματικών οργανώσεων χθες στη νεκρή ζώνη αποτελεί είδηση στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων, αλλά όχι κύρια και όχι σε όλες. Οι πέντε τ/κ εφημερίδες αναφέρονται σε εσωτερικά θέματα, όπως η συνέχεια στις αποκαλύψεις για ρουσφέτια της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ, δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό, η συμφωνία με την Τουρκία για αναθεώρηση του οικονομικού πρωτοκόλλου, οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η υπόθεση προσπάθειας διοχέτευσης μολυσμένων χουρμάδων στην αγορά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Βενζινάδικο στο Αλαγάδι» αναφέρει

ότι την περίοδο των εκλογών του ΚΕΕ επί «διακυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσιούκ, όσοι τον στήριξαν κάτι πήραν και γράφει ότι στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Ακαπούλκο στην Κερύνεια, Ουνάλ Τσαγινέρ δόθηκε προστατευόμενη περιοχή στο Αλαγάδι για να ανοίξει βενζινάδικο. Αλλού αναφέρει ότι η πρωτοβουλία φοιτητών του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση μνήμης για τις τρεις Κούρδισες που είχαν δολοφονηθεί στο Παρίσι, καθώς η 9η Ιανουαρίου έχει ορισθεί ημέρα εκδηλώσεων ενάντια στις πολιτικές δολοφονίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στον σκουπιδότοπο της Κόσιης, κοντά στη Λάρνακα, βρέθηκε το άψυχο σώμα ενός μωρού ενός μηνός.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μην αφήσετε την ευκαιρία» αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη των τεσσάρων επιχειρηματικών συνδέσμων και γράφει ότι πρώτη φορά οργανώσεις επιχειρηματιών από την Τουρκία, την Ελλάδα, των Τ/κ και των Ε/κ βρέθηκαν στη νεκρή ζώνη στην Λευκωσία και υποστήριξαν την εξεύρεση λύσης, κάνοντας έκκληση για ειρήνη. Αλλού γράφει ότι μετά και την χθεσινοβραδινή αύξηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κατά 9 και 7 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ), τα καύσιμα στα κατεχόμενα κοντεύουν να φτάσουν τις 4 ΤΛ (1,7 ευρώ περίπου) το λίτρο, ενώ οι βενζινοπώλες διαμαρτυρήθηκαν χθες σε συνάντηση με τον «αρμόδιο υπουργό», Σερντάρ Ντενκτάς για μείωση του κέρδους τους από τις συνεχείς αυξήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία με την Τουρκία για την αναθεώρηση του οικονομικού πρωτοκόλλου 2013-2015.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε» φιλοξενεί δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί στην εφημερίδα λίγο πριν την κρίσιμη – όπως χαρακτηρίζεται – επίσκεψη του Ντάουνερ στο νησί, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις «με έναν γενικό συμβιβασμό». Αλλού αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες έδωσαν σημαντική στήριξη στη λύση και οι τέσσερις οργανώσεις κάλεσαν χθες σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρύτανης του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου δήλωσε ότι πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα στοιχημάτων που βρίσκονται κοντά στο εκπαιδευτικό τους ίδρυμα γιατί αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους φοιτητές. Ήδη ένα που βρισκόταν κοντά στο εν λόγω «πανεπιστήμιο» έκλεισε προχτές με παρέμβαση των αρμοδίων «αρχών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αρχίστε τις διαπραγματεύσεις» γράφει για τη χθεσινή κοινή διακήρυξη των τεσσάρων επιχειρηματικών συνδέσμων. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τους μολυσμένους χουρμάδες που προσπαθούσε να διοχετεύσει στην αγορά μια εταιρεία, ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι με 100.000 ΤΛ (43.500 ευρώ περίπου) ο καθένας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα της ΕΕ και πως η τ/κ πλευρά πρέπει να είναι προσεκτική στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Υπήρξε συμφωνία για το οικονομικό πρωτόκολλο» γράφει ότι αυτό ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δηλώνοντας ότι έχει υπογραφεί σχετικό έγγραφο με την Άγκυρα στο οποίο λαμβάνονται υπόψην οι ανάγκες της «κυβέρνησης» ΡΤΚ – ΔΚ για νέες πολιτικές, έργα και νομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλού γράφει ότι το «δικαστήριο» άφησε ελεύθερους αυτούς τέσσερις ύποπτους που προσπάθησαν να διοχετεύσουν στην αγορά 324 κασόνια και περίπου 100 κιλά μολυσμένους με απαγορευμένο φάρμακο χουρμάδες. Αλλού γράφει ότι η «αναπληρώτρια διευθύντρια» της «αστυνομίας», Περβίν Γκιουρλέρ κατέθεσε χθες στην δίκη για την σύλληψη των διαμαρτυρομένων κατά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα το 2011, λέγοντας πως την διαταγή για να πάρει η «αστυνομία» τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, έδωσε η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα