Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/3/2014

09:13 28/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη του ΕΛΑΜ σε εκδήλωση με ομιλητή τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό, την Τετάρτη, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών για την Οικονομία, οι δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την αποχώρηση του από Κύπρο, ότι οι ηγέτες μπορούν να καταλήξουν σε λύση,

το έγγραφο συγκρίσεων που ετοιμάζει να καταθέσει ο Πρόεδρος σε Τ/κ ηγέτη και ΓΓ ΟΗΕ και η εμφάνιση επιδότη στο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Κοιμήθηκε Αρχηγός, ξύπνησε απλός πολίτης!» είναι ο τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος και όρισε νέο Αρχηγό τον ανώτερο αστυνόμο Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και ο Υπουργός Οικονομικών απορρίπτουν την ύπαρξη σεναρίου διαχωρισμού της ΤΚ σε καλή και κακή τράπεζα. Επίσης, παραθέτει τη δήλωση Ντάουνερ κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, ότι η έμφαση στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς βοηθά τον κόσμο να αντιληφθεί πιο καθαρά τα οφέλη της επανένωσης.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Πράματα και θάματα», γράφει στο κύριο άρθρο της ότι απίστευτα πράγματα έφερε στο φως η παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας και οι σφοδρές αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά του Αρχηγού, από τον τελευταίο κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και από τον Υπουργό κατά του Αρχηγού. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στα προχθεσινά έκτροπα στη Λεμεσό, γράφοντας ότι βρήκαν ευκαιρία οι Τούρκοι και εκμεταλλεύονται τα έκτροπα προς όφελός τους. Αλλού γράφει ότι οι επιδότες επιλέγουν που θα «κτυπήσουν», ενώ το κράτος θα ζητήσει την αναστολή όλων των ενταλμάτων κατάσχεσης κρατικής περιουσίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο θέμα του «Σκέπασαν τους πολιτικούς» και γράφει ότι στο πολλά υποσχόμενο πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την καταστροφή της οικονομίας, τα μέλη της Επιτροπής φρόντισαν να καλύψουν όσους πολιτικούς έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες με τη διαγραφή δανείων, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Επίσης κάνει λόγο για άγρια σύγκρουση με σοβαρές κατηγορίες που ξέσπασε μεταξύ του παυθέντος Αρχηγού Αστυνομίας και του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό την περασμένη Τετάρτη. Ακόμη γράφει ότι επιδότης έδωσε κλήση σε 8 μέλη του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών μετά από μήνυση πιλότων.

«Δραπέτης ευθυνών ο Ιωνάς Νικολάου» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι σε αποδιοπομπαίο τράγο μετατράπηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, πληρώνοντας με την παύση του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ελλιπή αστυνόμευση και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για τη φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ στην εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι πεδίο για νέες μίζες ύψους εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψαν στην Τράπεζα Κύπρου, ενόψει της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, με το ΔΣ να σπεύδει να ετοιμάσει σχετικούς κανονισμούς. Ακόμη, γράφει ότι το «έγγραφο» για το οποίο μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη σύγκριση των τ/κ θέσεων με το Κοινό Ανακοινωθέν, είναι «ομιλούντα σημεία» που ετοιμάζονται για τη συνάντηση με τον κ. Έρογλου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με τίτλο «Προεδρικές πλάτες στους φασίστες!» γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας αποτέλεσε εξιλαστήριο θύμα για τη φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ εναντίον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αναφέρεται σε «ασήκωτες ευθύνες» του Προέδρου Αναστασιάδη. Ακόμη γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δίνει κάλυψη στο ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι δεν τους διώκει διότι δεν γνώριζαν το νόμο και ότι διώκονται οι καταγγελίες της Γνώμης και του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι φοιτητές σταματούν τις σπουδές τους και εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, και οι κυβερνώντες το βιολί τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Προβληματική η μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας» γράφει για παράδοξη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ στρατηγικών αναλυτών στις ΗΠΑ και του Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο. Επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σε γερμανική εφημερίδα, ότι η Κύπρος αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015. Ακόμη, γράφει ότι ΕΛΑΜ και Ταλάτ «έφαγαν» τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Daily”, με τίτλο «Παύτηκε ο Αρχηγός» γράφει για την καθαίρεση του Αρχηγού της Αστυνομίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά την επίθεση εξτρεμιστών κατά του τέως Τ/κ ηγέτη, ενώ γράφει ότι οι τρεις συλληφθέντες, μέλη του ΕΛΑΜ, κατηγορήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ένα τέταρτο άτομο συνελήφθηκε χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά την αποχώρηση του από το πόστο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι έχει ελπίδες για λύση του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι η Κύπρος παραμένει ασφαλής επιλογή για τη Μόσχα, παρά τις κυρώσεις.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Μου την είχε στημένη από την πρώτη ημέρα» γράφει για επικριτικές αναφορές του παυθέντος Αρχηγού της Αστυνομίας και ανταλλαγή κατηγοριών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ακόμη, παραθέτει δήλωση του Α. Ντάουνερ ότι η λύση του Κυπριακού είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Επίσης γράφει ότι η Τουρκία μπλοκάρει το YouTube μετά τη διαρροή ηχητικού με συνομιλία αξιωματούχων που συζητούσαν πιθανή στρατιωτική δράση στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα