Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 21/3/2014

09:09 21/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας με αφορμή το θέμα τις Κριμαίας, η εμπλοκή της Κύπρου στην ουκρανική κρίση, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, το Κυπριακό σε σχέση με το φυσικό αέριο και την επιστροφή της Αμμοχώστου, το νομοσχέδιο για πάταξη της φοροδιαφυγής, και οι διεργασίες ενόψει των ευρωεκλογών είναι τα θέματα

που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ξεκαθάρισμα από Στέφαν Φούλε”, γράφει ότι κατά την τετ-α-τετ συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίστηκαν τρία βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά, και επηρεάζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι οι “Financial Times” προτείνουν τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ως τον επόμενο “Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών της χρονιάς”, στην ετήσια λίστα που καταρτίζουν. Επίσης, γράφει ότι άκαρπες είναι οι πρώτες έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αντικειμένων που ενδέχεται να προέρχονται από το μοιραίο Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, τα οποία κατέγραψαν οι δορυφόροι στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μας εμπλέκουν στις κυρώσεις”, γράφει ότι και η Κύπρος εμπλέκεται στον οικονομικό – μέχρι στιγμής – πόλεμο ΗΠΑ και Ρωσίας και στο “παιγνίδι” κυρώσεων και αντικυρώσεων των δύο χωρών, με αφορμή την ουκρανική κρίση, αφού στην Κύπρο φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες ρωσικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να επαναπατριστούν, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες. Γράφει, επίσης, ότι διχασμένη παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και φαίνεται ότι επικρατεί η άποψη να μην προχωρήσουν οι “28″ σε σκληρά μέτρα. Επίσης, γράφει ότι η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειες και τους ελέγχους της με στόχο τον περιορισμό του κοινωνικού προβλήματος της βίας στα γήπεδα και τον αθλητισμό του τόπου γενικότερα.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Πόλεμος με λάιτ κυρώσεις”, γράφει ότι σε κυρώσεις που δεν θα προκαλούν ουσιαστικές επιπτώσεις στις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία προσανατολίστηκε τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που συνέχιζε τις διαβουλεύσεις μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξέδωσαν λίστα Ρώσων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, ένας εκ των οποίων διατηρεί εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο και ασχολείται με την ενέργεια. Γράφει, επίσης, ότι οι Αρχές, ενόψει των στρες τεστ των τραπεζών, θέλουν να διασφαλίσουν εξαίρεση για τα κυβερνητικά ομόλογα αφού, εάν αξιολογηθούν ως “junk”, θα προκύψουν ανάγκες για νέα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα ενσωμάτωσης της Κριμαίας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Βάζουν χέρι και στους τραπεζικούς λογαριασμούς”, γράφει ότι με δικαιολογία την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση κατέθεσε χθες μνημονιακό νομοσχέδιο, με πρόνοιες που αφήνουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο θα κυνηγηθούν οι μεγάλοι φοροφυγάδες και μεγαλο-οφειλέτες ή θα βρεθούν στο στόχαστρο και πάλι οι απλοί πολίτες. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση αναζητεί εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα καταδείξει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ποιες υπηρεσίες στο Λιμάνι Λεμεσού θα ιδιωτικοποιούν. Επίσης, γράφει ότι ο τρόπος που ενεργεί το Υπουργείο Γεωργίας σχετικά με την ετοιμασία και αποστολή του φακέλου για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης αξίας, θα οδηγήσει τους Κύπριους παραγωγούς να χάσουν και το χαλλούμι αλλά και το καλάθι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Αγωγός ειρήνης”, γράφει ότι μια συμφωνία για επανένωση της Κύπρου θα μπορούσε να διευκολύνει την παροχή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το να διοχετευθεί μέσω Τουρκίας, όπως δήλωσε χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ. Γράφει, επίσης, ότι γύρω στους 700 υπαλλήλους της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ αναμένεται να αποχωρήσουν με σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης, τα οποία έχουν στόχο να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να συμβάλουν προς την αναδιάρθρωση των οργανισμών. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία Ουκρανής φοιτήτριας καλών τεχνών που βάζει τις τελευταίες πινελιές σε αφίσα σε τοίχο της Πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, ύστερα από την έγκριση από τη Δούμα της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Η Κύπρος βαδίζει με προσοχή στην ΕΕ”, γράφει ότι η Κύπρος πρέπει να κινείται με προσοχή στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συγκεντρωθεί για να συζητήσουν ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή του Λιβάνου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, θέτοντας έτσι τέρμα σε σχεδόν ένα έτος πολιτικού αδιεξόδου, κατά το οποίο ο Λίβανος αναρροφήθηκε ακόμη βαθύτερα στον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία. Επίσης, γράφει ότι προωθούνται σχέδια για αναβάθμιση περιοχών της Πάφου σε μιαν προσπάθεια να εμφυσηθεί και πάλι ζωή στην καρδιά του παραδοσιακού κέντρου της πόλης.

Η εβδομαδιαία “Αντίλογος”, υπό τον τίτλο “Οι κόντρες τώρα αρχίζουν”, γράφει ότι με την ολοκλήρωση του καταρτισμού των ψηφοδελτίων των κομμάτων, η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, με τις ηγεσίες να προγραμματίζουν την εκστρατεία τους με στόχο τη συσπείρωση και συγκράτηση των οπαδών τους. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος επισκέφθηκε χθες, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το ΓΕΕΦ και παρακάθισε σε σύσκεψη με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, γράφει ότι η φαρμακοβιομηχανία “Medochemie” βραβεύτηκε στο φετινό European Business Awards, διάκριση που την κατατάσσει στις δέκα καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη”, υπό τον τίτλο “Μοναρχία Αβέρωφ!”, γράφει ότι εντάσεις και κακοφανίσματα έφερε στον ΔΗΣΥ η επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αφού αρκετοί ενδιαφέρονταν για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, όμως κυριάρχησαν και πάλι οι θέσεις και οι απόψεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κτίζει “προφίλ” για την προεδρία του κράτους. Γράφει, επίσης, ότι για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες προσπαθούν να παραπλανήσουν για το θέμα των αποζημιώσεων του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, και αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις. Επίσης, γράφει ότι τα μικρομεσαία καταστήματα είτε έχουν κλείσει είτε αργοπεθαίνουν, και ότι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Ακριβά θα `αγοράσουμε` 6,4 τετρ. χιλιόμετρα!”, γράφει ότι εξαιρετικά δυσανάλογα και επικίνδυνα είναι τα ανταλλάγματα που θα δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά αποδεχθεί να επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έκτασης 6,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γράφει, επίσης, ότι οι Τουρκοκύπριοι, σε συνεργασία με την Τουρκία, δίνουν προμήθεια σε οποιονδήποτε τουριστικό πράκτορα, ανεξαρτήτου εθνικότητας, καταφέρει να πάρει τουρίστες στα κατεχόμενα. Επίσης, γράφει ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας έβγαλε τα πούρα του μήνα, αφού κέρδισε στοίχημα μεταξύ των Αστυνομικών Διευθύνσεων για το ποιος θα γράψει τα περισσότερα πρόστιμα για μη ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, κυπρος, βρυξέλλες, boeing, ηπα, ρωσία, εταιρεία, τεστ, τραπεζες, νέα, συγκοινωνιες, αηκ, αναδιαρθρωση, βουλη, μαΐου, european, business, τελη κυκλοφοριας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, λιβανος, ρωσία, το θεμα, αβερωφ, αηκ, αστυνομια, γηπεδα, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, θεμα, κυπρου, ομολογα, προγραμμα, πρωτοσελιδα, τεστ, φυσικο αεριο, φωτογραφια, ωρα, αφισα, αφορμη, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, δωσει, ευρω, εκστρατεια, ενεργεια, εξοδα, ερευνες, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κιεβο, λευκωσια, μαΐου, πουρα, πουτιν, συρια, σχεδια, τασος, τεως, τουρκια, τρια, φυσικο, φορα, χερι, boeing, business, ευθεια, ενωση, ηγετες, υπουργειο, υπουργειο γεωργιας, καρδια, μια φορα, θεματα, θεσεις, european
Τυχαία Θέματα