Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 18/3/2014

09:28 18/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν από ΗΠΑ και ΕΕ στην Ρωσία, η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο απόηχος για την καταβολή αποζημίωσης στον Πανίκο Δημητριάδη για να συναινέσει να παραιτηθεί, η επίσκεψη του Καναδού Υπουργού Βετεράνων Julian Fantino στην Κύπρο και η κατάληψη του “Morning Glory” από δυνάμεις των ΗΠΑ,

είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Αντισταθμιστικά θα ζητήσει η Κύπρος” γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα σε περίπτωση που αποφασιστούν νέες κυρώσεις για Ρωσία από την ΕΕ που θα πλήττουν την οικονομία μας. Σε άλλο θέμα γράφει για το διάγγελμα Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας που θα καλεί τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για προσχώρηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλού αναφέρεται στην συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπου λέει ότι η πρώτη κατοικία είναι κατοχυρωμένη για όσους έχουν δάνεια.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Διπλωματικό κρεσέντο” γράφει για τις νέες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ στην Ρωσία. Αλλού γράφει ότι φωτιές άναψε η χθεσινή παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι μεταξύ της Κυβέρνησης και του παραιτηθέντος Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιτεύχθηκε συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης ώστε ο Πανίκος Δημητριάδης να συναινέσει να παραιτηθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συνέντευξη του Προέδρου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου απαλλάσσει τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την ευθύνη για το bail in, αναφέρεται.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Βέτο ΑΗΚ σε ενδιάμεση λύση” γράφει ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδηγεί ο Υπουργός Ενέργειας την άρνηση και τα προσκόμματα της ΑΗΚ στο να δεσμευτεί για την αγορά του φυσικού αερίου, που θα εξασφαλιστεί από την ΔΕΦΑ μέσω της ενδιάμεσης λύσης. Αλλού γράφει ότι η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ μεταβαίνει σήμερα στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν για το Κυπριακό στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “πάνε Ιταλία για ανάπτυξη της Λάρνακας – συνομιλίες τοπικών αρχών για λιμάνι, μαρίνα και παραλιακό μέτωπο”.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Τον εξάψαλμο ακούει ο Αβέρωφ” αναφέρεται σε “γκρίνια στον ΔΗΣΥ για ανασχηματισμό και ευρωεκλογές” σημειώνοντας ότι “έντονα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται Νίκος Τορναρίτης και Ανδρέας Πιτσιλλίδης για τις επιλογές του συναγερμικού Προέδρου”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “θετική εξέλιξη η διδασκαλία της ελληνικής στα κατεχόμενα” ενώ ο νέος Υπουργός Παιδείας αναφέρει πως στην Κυβέρνηση επαφίεται η απόφαση για διδασκαλία της τουρκικής στα δικά μας σχολεία. Αλλού αναφέρεται σε αλλαγές στους κανονισμού των Ταμείων Προνοίας κι ότι ο υπολογισμός της αξίας θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο ενώ το ύψος των δανείων δεν θα υπερβαίνει το 45% του συνολικού ποσού του κάθε μέλους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Ανταποδίδοντας” αναφέρεται σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε φωτογραφία εμφανίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Καναδό Υπουργό Βετεράνων Julian Fantino, ο οποίος συνοδευόμενος από δέκα Καναδούς βετεράνους, που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και από τον Ύπατο Αρμοστή του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, τον επισκέφθηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει για την εξέλιξη που είχε το “Morning Glory” στα ανοικτά της Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι η Διεθνής Αμνηστία είναι επικριτική για την Κύπρο για την “αδίστακτη” και “έλλειψη συμπόνιας” συμπεριφοράς της προς τους μετανάστες. Αλλού σε φωτογραφία παρουσιάζονται ο Καναδός Υπουργός Βετεράνων Julian Fantino με Καναδούς βετεράνους, που υπηρέτησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τους υποδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι “οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν Λιβυκό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Κύπρου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα