Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 17/3/2014

09:21 17/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η απόρριψη από τη Λευκωσία της ιδέας για απευθείας εμπόριο σε δοκιμαστική βάση, οι σχέσεις Κυβέρνησης-ΔΗΚΟ, η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον Τύπο σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επιδιώξεις του ΔΗΣΥ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, η κάθοδος της Τρόικας το Μάιο και η συμμετοχή

του Καναδά στην επέτειο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Δεν τίθεται θέμα απευθείας εμπορίου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι κατηγορηματικά απέρριψε χθες η Κυβέρνηση εισηγήσεις ή ενέργειες για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, έστω και δοκιμαστικά. Επίσης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι συγκρατημένος για την πορεία των συνομιλιών, λέγοντας ότι δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα θέλαμε οι πρώτες ενδείξεις. Ακόμη γράφει ότι οι ψηφοφόροι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Σε ανοικτό πόλεμο Νικόλας- Αναστασιάδης», γράφει στο κύριο θέμα της ότι βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, με αφορμή τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αναφέρει επίσης ότι ένωση με Ρωσία ψήφισε η Κριμαία, με το συντριπτικό ποσοστό του 95,5%. Επίσης, αναφέρεται στην «επέτειο» της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα, σημειώνοντας ότι κυπριακή οικονομία και τραπεζικός τομέας καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να σταθούν στα πόδια τους.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Συναγερμικό παραγάδι για το ποσοστό-ρεκόρ», αναφέρει ότι το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του θέλει να καταγράψει ο ΔΗΣΥ κατά τις επικείμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι η Πινδάρου θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει στην κάλπη τη στήριξη ΔΗΚΟϊκών που διαφωνούν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ακόμη, γράφει ότι πέρασε το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας, σημειώνοντας ότι η προσοχή στις κυρώσεις από τη Δύση στη Ρωσία. Επίσης, αναφέρει ότι η Λευκωσία δεν θα δεχθεί απευθείας εμπόριο, μήνυμα που θα μεταφέρει την Πέμπτη στον Στέφαν Φούλε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «Άρχισε η κατάθεση εγγράφων», ότι η τουρκική πλευρά καταθέτει έγγραφα στις διαπραγματεύσεις και στα πλαίσια των τακτικών κινήσεων που υιοθετεί, έχει αρχίσει από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας να παρουσιάζει τις θέσεις της για διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Ακόμη γράφει για καθολικό «ναι» της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, προβάλλοντας σχετική φωτογραφία. Σε άλλο θέμα, γράφει για νέα κάθοδο των τροϊκανών το Μάιο για την τέταρτη αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, με τίτλο «Κόκκινο φως», γράφει στο κύριο άρθρο της ότι η Λευκωσία ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα δεχτεί δοκιμαστική λειτουργία απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και κατεχόμενών. Προβάλλει επίσης το χθεσινό Μαραθώνιο Λεμεσού, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 7,000 άτομα. Ακόμη γράφει για τη συμμετοχή του Καναδά στις εκδηλώσεις για την 50 επέτειο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που συνέπεσε με την ολιγόωρη στάση Καναδών στρατιωτών στο νησί, κατά την επιστροφή τους από το Αφγανιστάν.

Σημ. Η εφημερίδα «Χαραυγή» δεν παρελήφθη στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα