Επισκέψεις στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Έρχεται και ο Αταλάι

18:29 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Φθάνει απόψε  λίγο πριν τις 8 στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι ενόψει των αυριανών εορτασμών για την 29η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Αταλάι, θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις την τουρκική κυβέρνηση και θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα μετά τις επαφές του αύριο, στις 8.30 το βράδυ. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Χασάν Μποζέρ και τον «πρωθυπουργό», Ιρσέν Κιουτσιούκ

και αναμένεται να ανασκοπήσουν τις σχέσεις των δύο «χωρών» και τα απτά – όπως αναφέρεται – αποτελέσματα της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.  Θα συζητηθεί επίσης η παρούσα φάση του Κυπριακού.

Στα κατεχόμενα, βρίσκονται επίσης για τον ίδιο λόγο αντιπρόσωποι της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Διοικητής της 2ης στρατιάς, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ που εκπροσωπεί τον τουρκικό στρατό, συναντήθηκε ήδη με τους Ερογλου και Κιουτσιούκ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος στρατηγός ευχήθηκε όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο.

Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά επιδεικνύει την απαραίτητη βούληση για μια βιώσιμη και διαρκή λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας. Η λύση, συνέχισε, δεν επιτεύχθηκε λόγω της σκληρής στάσης των Ε/κ και αναμένει τον ε/κ ηγέτη να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βούληση για λύση.

Το να κρατούνται οι Τ/κ υπό «εμπάργκο» είναι άδικο, υποστήριξε ο Ερογλου εκφράζοντας την επιθυμία η διεθνής κοινότητα να δει ποιος επιθυμεί μια συμφωνία στην Κύπρο και να παρακινήσει τους Ε/κ για την επίτευξη μιας λύσης.

Σε μήνυμά του για επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο αρχηγός του τουρκικού στρατηγού, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ αναφέρει ότι ο στρατός ως η πιο δυνατή εγγύηση για την ασφάλεια των Τ/κ στο παρόν και το μέλλον, θα συνεχίσει ν’ ανταποκρίνεται σε αυτό του το καθήκον με τον καλύτερο τρόπο.

«Πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση στις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα των ΗΕ». Υποστηρίζει δε ότι έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι η τ/κ πλευρά, με τη στάση και τη συμπεριφορά της, είναι αυτή που επιθυμεί περισσότερο μια δίκαιη λύση, αλλά στο παρελθόν «δεν μπόρεσε να βρει το δίκιο της ιδιαίτερα στην διεθνή κοινότητα».

Στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς βρίσκεται και ο Αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας  (CHP), Νιχάτ Ματκάπ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου και τον «πρόεδρο» της «βουλής», Χασάν Μποζέρ.

Το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος κομματικός αξιωματούχος, βρίσκεται πάντοτε ενώπιον της Τουρκίας και της ΕΕ για να επισημάνει ότι το CHPδεν θα στηρίξει μια λύση που θα αφαιρεί δικαιώματα από τους Τ/κ. Μια πιθανή λύση στο νησί, συνέχισε, θα πρέπει να βασίζεται στην ισότητα.

Από τα κατεχόμενα μεταδίδετα

Keywords
Τυχαία Θέματα