Επίσημη επίσκεψη Προέδρου Χριστόφια στην Αυστρία

22:48 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη (21 και 22 Μαϊου), στην Αυστρία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Προέδρου, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος είχε επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο το Μάιο του 2007.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Προέδρων αναμένεται να βρεθούν, η επικείμενη, πρώτη προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το β’ εξάμηνο του

2012, το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή όπως και η εξέλιξη των χωρών της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη
σύζυγό του Ελση, καθώς και από την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τον υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα έχει το πρωί της Δευτέρας κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αυστριακό Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Θα υπογραφεί κατόπιν πρωτόκολλο Συμφωνίας για την αποφυγή διπλής
φορολογίας και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Προέδρων στα αυστριακά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και στη συνέχεια η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα του Αυστριακού Προέδρου προς τιμήν του Δημήτρη Χριστόφια.

Το απόγευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον κ. Φίσερ, θα
επισκεφθεί την ξακουστή Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου θα του επιδειχθούν έγγραφα σχετικά με την Κύπρο και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην αυστριακή Βουλή και συνομιλίες με την πρόεδρό της, Μπάρμπαρα Πράμερ.

Το πρωί της Τρίτης, οι Δ. Χριστόφιας και Χ. Φίσερ θα συμμετάσχουν και θα εκφωνήσουν ομιλίες στο Αυστρο-Κυπριακό Οικονομικό Φόρουμ στο Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραχωρεί προς τιμήν του ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Το απόγευμα ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Βιέννης, όπου θα τον υποδεχθεί και θα έχει μαζί του συνομιλία ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ενώ αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία το Μάρτιο του 2006 ως τότε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, ενώ τελευταία επίσκεψη Κύπριου προέδρου στην Αυστρία υπήρξε εκείνη του εκλιπόντα προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, το Φεβρουάριο του 2006.

Ο Δ. Χριστόφιας και ο Χ. Φίσερ γνωρίζονται και διατηρούν φιλία εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή που και οι δύο διατελούσαν πρόεδροι της Βουλής των χωρών τους και στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του για την εκλογή του κ. Χριστόφια στο ύπατο αξίωμα της Κύπρου το Φεβρουάριο του 2008, ο κ. Φίσερ παρέπεμπε στις στενές και φιλικές σχέσεις της Αυστρίας και της Κύπρου σε διμερές επίπεδο και στην εξαιρετική συνεργασία τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και της ΕΕ.

Εξέφραζε, επίσης, την πεποίθησή του ότι οι στενές σχέσεις αν

Keywords
Τυχαία Θέματα