Επιμένει στο τρίπτυχο ο Πρόεδρος για το ενδεχόμενο ”σχεδίου Β’” των Τούρκων

19:07 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο γνωστό τρίπτυχο προτάσεων της ε/κ πλευράς η οποία προνοεί μεταξύ άλλων και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ, με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ, παρέπεμψε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ως απάντηση στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «σχέδιο Β’» της κατοχικής Τουρκίας και του Ντερβίς Ερογλου, το οποίο θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση.

Μιλώντας απόψε

στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου στη Λάρνακα ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ενδεχόμενη τέτοια κίνηση αποτελεί ουσιαστικά τυχοδιωκτισμό από μέρους της κατοχικής δύναμης και υπογράμμισε ότι τυχόν αποδοχή των προτάσεων της ε/κ πλευράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ξεπάγωμα» αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης κάτι που θα έδινε ιδιαίτερη ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η πρότασή της ε/κ πλευράς για την Αμμόχωστο στηρίζεται στο Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε πως μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το Κυπριακό προς όφελος όλων των πλευρών.

Τόνισε δε πως οποιαδήποτε διευθέτηση για την Αμμόχωστο, στο απευκταίο σενάριο μη επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού, πρέπει ακριβώς να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αποτελεί εφαρμογή τους και να εξυπηρετεί τις προσπάθειες για λύση, να εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των πλευρών και ασφαλώς των ίδιων των Αμμοχωστιανών.

Σε ό,τι αφορά το Συνεργατισμό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση τον θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας δικαιότερης κοινωνίας με καλύτερες συνθήκες ζωής για τον απλό άνθρωπο.

Σημείωσε ότι ο Συνεργατισμός υπήρξε ανέκαθεν ένα προοδευτικό κίνημα που εξαπλώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Κύπρο, κύρια λόγω των άμεσων ωφελημάτων που παρείχε στο φτωχόκοσμο στις δύσκολες περιόδους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Συνεργατισμό ως «μια από τις σημαντικότερες λαϊκές κατακτήσεις» αφού, όπως πρόσθεσε, συνέβαλε ουσιαστικά «στο κτίσιμο εναλλακτικού πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου από την ίδρυση του το 1938 ως Συνεργατικό Ταμιευτήριο Κάτω Βαρωσίων, την επανασύσταση της εταιρείας και τη δημιουργία του Νέου Συνεργατικού Ταμιευτήριου Κάτω Βαρωσίων το 1987 στη Λάρνακα και τη μετονομασία του το 2009 σε Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου.

Για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση πλοηγεί το καράβι της οικονομίας μας με σταθερές κινήσεις, με έγνοια για τον απλό άνθρωπο και στόχο την ανάπτυξη, για να φέρει το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Υπέδειξε πως «δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πολύ μεγαλύτερες οικονομίες από τη δική μας έχουν βρεθεί πολύ κοντά στο ναυάγιο», υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχε

Keywords
Τυχαία Θέματα