Επικρίσεις ΣΥΚΑΛΑ για απραξία της κυβέρνησης

16:28 16/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δημοσιογραφική του διάσκεψη στους καταθέτες της Λαϊκής είναι ένα από τα πολλά περιστατικά τα οποία δείχνουν ότι η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το εύρος αλλά και τα ειδικά περιστατικά του προβλήματος στην κυπριακή οικονομία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα των καταθετών και για έμπρακτη απόσυρση

της πρόθεσης της για εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης των καταθετών. “Φοβούμαστε ότι η απραξία της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις για την οικονομία αφού κάθε δράση (ή μη δράση) προκαλεί αντίδραση. Αν η στάση της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, τότε καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει την θέση του ως προς το πιο πάνω θέμα άμεσα και εμπράκτως”, αναφέρει.

“Η ανούσια πάροδος χρόνου αλλά και η εμμονή της Κυβέρνησης να μην αγγίζει το θέμα αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους καταθέτες. Εκτός από την ουσία του ζητήματος, κάθε μέρα που περνά χωρίς η Κυβέρνηση να ενεργεί σε σχέση με το θέμα των καταθετών ακόμη ένας καταθέτης πέφτει θύμα επιτήδειων οι οποίοι δήθεν θα εξαγοράσουν τις καταθέσεις του. Για κάθε μέρα απραξίας ακόμη ένας καταθέτης κλείνει την επιχείρηση του, ακόμη ένας καταθέτης αναγκάζεται να απολύσει προσωπικό, ακόμη ένας καταθέτης μένει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη ένας καταθέτης δεν μπορεί να εγγράψει τα παιδιά του στο πανεπιστήμιο”, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει πως “αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι οι θεσμοί στην Κύπρο συνεχίζουν να αποτυγχάνουν να προστατέψουν τους πολίτες αυτού του τόπου”.

“Το ανούσιο ροκάνισμα του χρόνου από την Κυβέρνηση έχει φυσικά συνέπειες και για την υπόλοιπη οικονομία, που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η πρόταση μας περιλαμβάνει σχέδιο για πληρωμή φορολογιών, κοινωνικών ασφαλίσεων, τελών και ΦΠΑ από τους καταθέτες αναλογικά με αντίστοιχη πίστωση έναντι των καταθέσεων που κουρεύτηκαν. Όσο καθυστερεί η εφαρμογή του σχεδίου τόσο θα καθυστερούν οι κουρεμένοι καταθέτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κάθε μέρα απραξίας από την Κυβέρνηση, προστίθεται, «αποδυναμώνει τις κυπριακές τράπεζες λόγω της συνεχούς απόσυρσης των “ασφαλισμένων καταθέσεων” των κουρεμένων καταθετών. Όποιες προσπάθειες και να γίνονται για τη στήριξη των τραπεζών, είναι ανούσιες αν δεν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Με την απραξία και ακυβερνησία, ειδικά σε ένα θέμα που αφορά και αγγίζει άμεσα τους καταθέτες, η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που φοβόμαστε όλοι”

-

Keywords
Τυχαία Θέματα