‘Επικίνδυνο το μοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ’

14:05 11/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Η φωτιά βρίσκεται έξω από το σπίτι μας και πρέπει να ληφθούν άμεσα και  αποφασιστικά μέτρα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Bοηθός Γενικός Γραμματέας των  Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου σε ομιλία σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με  τίτλο ”Η κυπριακή οικονομία στον κυκλώνα της κρίσης”.

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα ένα νέο συμβόλαιο  εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων, των κυβερνήσεων και των  θεσμικών οργάνων καθώς και αποκατάσταση της τραυματισμένης εμπιστοσύνης των  πολιτών.

”Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω γενναίων και αποφασιστικών πρωτοβουλιών”,  πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρέπει η Ευρώπη ”να μετασχηματιστεί σε κάτι που θα μας  εμπνέει και θα μας κινητοποιεί”.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάγκου αναφέρθηκε σε σειρά βραχυπρόθεσμων και  μακροπρόθεσμων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, λέγοντας ότι ”η ΕΕ βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που τροφοδοτείται από υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος”.

Ο Βοηθός ΓΓ των Οικολόγων εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας, με τον τρόπο που εφαρμόζονται, οδηγούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση και περιπλέκουν το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιάγκου είπε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, να μετατραπεί σε τράπεζα ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να υπάρξει επαρκής επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, νέας πανευρωπαϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης, δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών μηχανισμών παρακολούθησης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη ανάγκη ενός νέου ”Green deal” για την Ευρώπη με προώθηση της πράσινης ενέργειας, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα