Εντός της εβδομάδας ξεκαθαρίζει αν η Σλοβενία θα χρειαστεί βοήθεια

10:37 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Σλοβενία θα γνωρίζει εντός της εβδομάδας, ενόψει των αποτελεσμάτων για τα τεστ αντοχής (stress test) των τραπεζών της, αν τα χρήματα που διαθέτει είναι αρκετά για να στηρίξει τις τράπεζες της ή αν θα καταστεί η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική

βοήθεια.
Η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας θα δημοσιεύσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα – η ημέρα δεν έχει ακόμη καθοριστεί – τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών της, τα οποία διενεργήθηκαν με την επίβλεψη της ΕΕ. Οι σλοβενικές τράπεζες επιβαρύνονται με περιουσιακά στοιχεία που έχουν απολέσει την αξία τους, καθώς η οικονομία της χώρας πλήττεται από μακρά ύφεση.

Η Σλοβενία μαστίζεται εδώ και μήνες από τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να καταστεί η έκτη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εξωτερική οικονομική βοήθεια και καθώς η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης ότι θα μπορέσει να αποφύγει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης.
Παρατηρητές φαίνεται να συμφωνούν ότι θα είναι αρκετά τα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Κυβέρνηση έχει κρατήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η εφημερίδα “Delo” εκτιμάται η Σλοβενία θα χρειαστεί περίπου 4,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άλλα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ.
“Κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουμε επιλύσει τα βασικά προβλήματα, σβήσαμε τη φωτιά, τώρα πρέπει να αναπτύξουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική”, δήλωσε ο κεντροαριστερός Πρωθυπουργός Alenka Bratusek, εν όψει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής.

«Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε”, πρόσθεσε , επιμένοντας ότι η Σλοβενία δεν θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.

“Με σταθερά ταμειακά αποθέματα και μια ισχυρή πολιτική συναίνεση στη Σλοβενία για να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης και να βελτιωθεί η οικονομική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής είναι λιγότερο πιθανό να είναι πιο αρνητικά από ό , τι αναμενόταν προηγουμένως”, είπε ο οικονομολόγος στην ING Anthony Baert.

Keywords
Τυχαία Θέματα