Έντονες ανησυχίες εκφράζει η ΣΕΚ για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

11:14 12/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) απορρίπτει κάθε ιδέα για μελλοντική κατάργηση της κρατικής συνεισφοράς του 4,3% στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), όπως αναφέρει σχετική πρόνοια που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Με σημερινή της ανακοίνωση, “η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία της, διότι τυχόν υλοποίηση της πιο πάνω πρόνοιας, θα καταστήσει

την Κύπρο ως τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία το κράτος δεν θα συμμετέχει στην κοινωνική ασφάλιση”.

“Πέραν τούτου”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “η ΣΕΚ εκφράζει την ανησυχία της και για το γεγονός ότι, στο Μνημόνιο υπάρχει πρόνοια για τη μη συμπερίληψη του κυβερνητικού χρέους ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη αναλογιστική μελέτη”.

“Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του κυπριακού λαού”, δηλώνει η ΣΕΚ, προσθέτοντας πως “για αυτόν ακριβώς το λόγο η ευρωστία και το μέλλον του Ταμείου αφορούν και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη ΣΕΚ, η οποία σε καιρούς δύσκολους και ύποπτούς είναι υποχρεωμένη να αρθρώσει λόγο στήριξης και υποστήριξης αυτής της κατάκτησης”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “η ΣΕΚ, προτάσσοντας θέσεις αρχών, βρήκε συμμάχους στα ευρωπαϊκά συνδικάτα” και “το ίδιο πρέπει να πράξει και η Κυβέρνηση, προκειμένου να διαφοροποιηθούν κακές πρόνοιες του Μνημονίου”.

“Για επιτυχία αυτής της προσπάθειας χρειάζεται πειστική επιχειρηματολογία και διεκδικητική διαπραγμάτευση”, προσθέτει η ΣΕΚ.

“Αυτή την ώρα”, συνεχίζει, “το Ταμείο λειτουργεί στη λογική της τριμερούς συνεισφοράς, εργοδότες, κυβέρνηση και εργαζόμενοι”.

“Το χρέος”, δηλώνει η ΣΕΚ, “είναι μία από τις πιο σοβαρές παραμέτρους των οικονομικών του ΤΚΑ και δεν μπορεί ούτε να διαγραφεί, ούτε να μη λαμβάνεται υπ` όψη στις αναλογιστικές μελέτες”.

“Τυχόν υλοποίηση των πιο πάνω θα πλήξει ανεπανόρθωτα όλα τα μέλη του ΤΚΑ που δεν είναι άλλοι από ολόκληρο τον κυπριακό λαό”, επισημαίνει η ΣΕΚ, δηλώνοντας ότι η Συνομοσπονδία “διεκδικεί επίσης την ανεξάρτητη διαχείριση του Ταμείου από τους κοινωνικούς εταίρους, διότι μόνον έτσι θα αποτραπεί η οποιαδήποτε πιθανότητα τα αποθεματικά του Ταμείου να επενδύονται και πάλιν στα κυβερνητικά Ταμεία”.

“Το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης στην Κύπρο”, όπως αναφέρει η ΣΕΚ, “αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο συζήτησης στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην οποία η ΣΕΚ είναι πλήρες μέλος, μετά από εγγραφή του θέματος στην ημερήσια διάταξη από την ΣΕΚ”.

Παρόντος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων υπέδειξε πως το κράτος δεν μπορεί να μη συμμετέχει στο ΤΚΑ και ότι πρέπει να διασφαλισθεί επαρκώς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, διότι, μέσω αυτού, γίνεται επένδυση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα