Ενωμένες οι χώρες της Γαλλοφωνίας τονίζει ο Υπουργός Παιδείας

17:06 19/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος αναφέρει ότι «η Κύπρος, εκτός από το εθνικό της πρόβλημα περνά φέτος μια κρίσιμη περίοδο, όπως και άλλα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής και συντελεί στην εδραίωση της οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, να αποτελεί ένα στήριγμα στον αγώνα μας για επιβίωση και ανάπτυξη».

Σε μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς,

την μαθητιώσα νεολαία και τους φοιτητές για τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας, 20η Μαρτίου, ο κ. Κενεβέζος αναφέρει ότι «τα κοινά στοιχεία που ενώνουν όλες αυτές τις χώρες, που είναι πολύ διαφορετικές ως προς την ιστορία, τον πολιτισμό και το βιοτικό τους επίπεδο, είναι η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει».

Αξίες που, όπως αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, «εγγυούνται μια γερή και υγιή βάση στις σχέσεις μεταξύ των λαών και στην ανάπτυξή τους όπως είναι η πολυπολιτισμικότητα, η πολυγλωσσία, η ειρήνη, η ελευθερία, η ισότητα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη, η πολιτότητα και η αειφόρος ανάπτυξη».

Για την σχέση της Κύπρου με την Γαλλία, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρεται στο γεγονός ότι «στην Κύπρο, η γαλλική γλώσσα κατέχει εδώ και δεκαετίες μια ξεχωριστή θέση, τόσο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, όσο και στην πολιτιστική ζωή του τόπου».

Προσθέτει ότι «από φέτος λειτουργεί το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, μια επιπλέον γέφυρα προς το παγκόσμιο γίγνεσθαι ενώ δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των Κυπρίων που έχουν διεκπεραιώσει, ή διεκπεραιώνουν, τις σπουδές τους σε γαλλικά ή γαλλόφωνα Πανεπιστήμια και με την επιστροφή τους στην Κύπρο, εκτός από τις γνώσεις τους μεταφέρουν επίσης τον πολιτιστικό πλούτο και τη διεύρυνση πνεύματος που αποκτούν».

Για τον Μήνα Γαλλοφωνίας, Μάρτιο, ο Υπουργός Παιδείας, αναφέρει ότι «μέσα στα πλαίσια του, διεξάγονται σε όλο το νησί εκδηλώσεις όπως κινηματογραφικές παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, μουσική, πολιτιστικές βραδιές, ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, ενδοσχολικές γιορτές και φυσικά ο ετήσιος Σχολικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας, ο οποίος είχε και φέτος αξιοσημείωτη συμμετοχή σε ποσότητα και ποιότητα, από μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα