Ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ασία, διαβλέπει η ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως

10:42 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι θα ενισχυθεί φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας, εκφράζει η ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως (ADB), προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη και των πολιτικών εντάσεων στην Ασία.

Η Τράπεζα, με βάση τη Μανίλα, αναφέρει στην τελευταία πρόβλεψή της ότι η ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας και η «ισχυρή ανάπτυξη» στη Νοτιοανατολική Ασία θα αποτελέσουν

τους οδηγούς της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία θα ενισχυθεί επίσης από την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση.

Η ADB εκτιμάται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, που καλύπτει 45 χώρες, αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,6% αυτό το έτος πριν ενισχυθεί στο 6,7% το 2014.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6,1% πέρσι, σημειώνοντας το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009, όταν είχε ανέλθει στο 6,0%.

“Η ανάκαμψη της Ασίας παραμένει ευάλωτη σε κρίσεις», αναφέρει η τράπεζα σε έκθεσή της για τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών της περιοχής.

“Η ισχυρή εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει φούσκες. Η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ σε σχέση με τα δημοσιονομικά, η κόπωση για τη λιτότητα που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη, καθώς και οι συνοριακές διαφορές μεταξύ χωρών στην Ασία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα”.

“Η συνεχιζόμενη νωθρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωζώνη και Ιαπωνία δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ασίας θα συνεχίσει να μετατοπίζεται στην εγχώρια ζήτηση και στο εμπόριο με τις αναδυόμενες αγορές”, σημειώνει η ADB.

Η ADB εκτιμά ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 8,2% το τρέχον έτος, από 7,8% πέρσι, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και των καλύτερων επιδόσεων στις εξαγωγές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Νότιας Ασίας θα ενισχυθούν, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμένης ανάπτυξης, με αιχμή την Ινδία, η οποία θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 6,0% το τρέχον έτος, από 5,0% του περασμένου έτους, προσθέτει.

«Η Ινδία έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά και οι μελλοντικές επιδόσεις της εξαρτώνται από την επίλυση των επίμαχων διαρθρωτικών και πολιτικών ζητημάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις”, σημειώνει η τράπεζα.

Ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται το τρέχον έτος, ωστόσο, αυτό θα αναθερμάνει την στις τιμές, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί από 3,7% το 2012 σε 4,0% το τρέχον έτος και σε 4,2% το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα