Ενίσχυση πυρόσβεσης με ελικόπτερα Αστυνομίας και ΕΦ

13:27 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και δύο της Αστυνομίας τύπου ”Αγκούστα” θα ενισχυθούν οι προσπάθειες σε περίπτωση ανάγκης πυρόσβεσης για φέτος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Τάξεως Λουκά Λουκά και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και εκπροσώπων της Ενωσης Δήμων και Ενωσης Κοινοτήτων, ανέφερε ότι από πέρσι είναι σε λειτουργία το αεροσκάφος του Τμήματος Δασών.

”Φέτος έχουμε στην διάθεση μας και ελικόπτερα

από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία, τα οποία παρόλο που είναι για έρευνα και διάσωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρκαγιές μαζί με τα ελικόπτερα που και φέτος θα ενοικιάσουμε για σκοπούς πυρόσβεσης”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι στους επόμενους μήνες θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού στα ελικόπτερα.

Ειδικότερα φέτος, συνέχισε, που από τον Ιούλιο, η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ, έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσουμε όλοι με πιο καλύτερο συντονισμό, πιο έντονες προσπάθειες ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στον τόπο μας αλλά να αποτρέψουμε ενέργειες να υπάρχουν ζημιές στις περιουσίες ή του δημόσιου ή του κόσμου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η σημερινή σύσκεψη της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής είναι ”ουσιαστικά θεσμοθετημένη, γίνεται έγκαιρα στις αρχές της χρονιάς για να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές”.

Η φιλοσοφία μας, συνέχισε, είναι ότι ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης, όπως αντιπυρωτικές ζώνες που γίνονται γύρω από τα δάση, από κοινότητες, σκυβαλότοπους, με την προετοιμασία όλων των δυνάμεων σε έμψυχο υλικό αλλά και πτητικά μέσα που κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερα.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί τα επίγεια μέσα αφού όλες οι δυνάμεις και η Υπηρεσία Θήρας και αρκετές κοινότητες έχουν καινούργια οχήματα ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ιδρύσει νέους πυροσβεστικούς σταθμούς στην ύπαιθρο.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα να ενισχύονται όλες οι κοινότητες για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων εφόσον το αιτηθούν, με το 50% να το καλύπτει το κράτος.

Αρκετές κοινότητες, ανέφερε, που είναι σε κρίσιμες ζώνες αιτούνται κι έχουν πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική, οχήματα που αποσύρονται από την δράση, όμως μπορεί να είναι χρήσιμα στις κοινότητες.

Ανέφερε επίσης ότι κάθε χρόνο γίνονται προσλήψεις εκατοντάδων εποχιακών υπαλλήλων στην Πυροσβεστική, Υπηρεσία Θήρας και Τμήμα Δασών, οι οποίοι μέσα από τις περιπολίες που διενεργούν αντιμετωπίζουν προληπτικά τις όποιες ενέργειες για πρόκληση πυρκαγιών.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ”χιλιάδες πυρκαγιές αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο εν τη γενέσει τους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

Πέρσι, ανέφερε, είχαμε περίπου τεσσερισήμισι χιλιάδες πυρκαγιές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους.

Μόνο μερικές δεκάδες πυρκαγιές, πρόσθεσε, παί

Keywords
Τυχαία Θέματα