Ενισχυμένη η ΚΔ με τη ενοποίηση του Εναερίου Χώρου BLUE MED

16:59 15/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζεται έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον Εθνικό Εναέριο της Χώρο με την ενοποίηση του ΕΕΧ με την Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία με το λειτουργικό τμήμα Εναερίου Χώρου BLUE MED.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε την κύρωση της συμφωνίας BLUE MED.

Μετά

τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η συμφωνία για τη δημιουργία λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου του BLUE MED είναι πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι η Βουλή πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία το συντομότερο για να εγκαινιασθεί μια συνεργασία με τη λειτουργική ενοποίηση εναέριου χώρου της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ιταλίας .

Ο κ. Προδρόμου είπε πως στο χώρο της ΕΕ υπάρχουν 9 τέτοια σχήματα ομαδοποίησης χωρών που συνορεύουν.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μαζί με άλλες 3 χώρες ουσιαστικά δημιουργούν ένα χώρο που καλύπτει τη μισή Μεσόγειο και ότι θα προκύψουν οφέλη από την εφαρμογή της συμφωνίας, που αφορούν τον περιορισμό του κόστους εναέριας κυκλοφορίας και την ταχύτερη διεκπεραίωση των πτήσεων.

Τόνισε δε ότι είναι έμμεσος τρόπος να κατοχυρωθεί ο Εναέριος Χώρος της Κύπρου που αμφισβητείται από Τουρκία και επεσήμανε το γεγονός ότι συμμετέχει η Ιταλία και θα ενδιαφέρεται για αυτό τον ενιαίο τμήμα του εναέριου χώρου μέσα στο οποίο υπάρχει η τουρκική αμφισβήτηση.

«Σίγουρα είναι μια ενίσχυση για τις κυπριακές θέσεις», συμπλήρωσε.

Εξήγησε επίσης ότι οι τέσσερις χώρες θα σχεδιάζουν από κοινού την κυκλοφορία μέσα στο εναέριο χώρο, επομένως μπορεί να μειωθεί το κόστος της ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας, το κόστος υπερπτήσεων και το κόστος των ναύλων.

Όσον αφορά τα τέλη εναέριας κυκλοφορίας που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι διευκρινίστηκε πως δεν επιβάλλεται καμία ενοποίηση και ότι υπάρχει η δυνατότητα η κάθε χώρα να διατηρήσει τα δικά της τέλη.

«Όμως η συνεργασία αυτή κάνει συντομότερες τις πτήσεις και δίνει δυνατότητες για να συμπιεστεί το κόστος», ανέφερε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα