Ενημέρωση των μελών του Σ.Α. για την Κύπρο από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ

21:30 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στη Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ για την υποστήριξη που εκφράστηκε από τα μέλη του Σ.Α. προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά την σημερινή ενημέρωση του σώματος από την ίδια, στην διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων.

«Όλα πήγαν καλά. Εκτιμώ την πολλή σθεναρή υποστήριξη του Σ.Α.. Χωρίς εξαίρεση το κάθε μέλος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το έργο που επιτελούμε στην

ουδέτερη ζώνη και γενικά».

Η κ. Μπατενχάιμ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ακόμη εξετάζεται από τα μέλη. Οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν για ομαλή διαδικασία, παρότι θα μπορούσε με παρέμβαση της Τουρκίας να επιχειρήσει να παρεμβάλει ζητήματα το Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνεδρίαση πάντως δεν ηγέρθησαν ζητήματα από κανένα μέλος για τη πολυετή διάρκεια των διαπραγματεύσεων του κυπριακού, ή την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως μας ανέφερε η κ. Μπάτενχαϊμ, «αντιθέτως, εξέπληξε ευχάριστα που όλοι είπαν πόσο πολύτιμος, καθοριστικός και αναντικατάστατος είναι ο ρόλος μας».

Διπλωματική πηγή είπε πως πλην του μονίμου αντιπροσώπου της Αυστραλίας, όλα τα μέλη του Σ.Α. χαρακτήρισαν πρόωρη την υποβολή έκθεσης για τις καλές υπηρεσίες, από μέρους του Γενικού Γραμματέα, το Μάρτιο.

Σε δηλώσεις της για το θέμα αυτό, μετά τη συνεδρίαση, είπε πως ξεκαθάρισε το ζήτημα αυτό το οποίο προκάλεσε κάποια ανησυχία, ότι δηλαδή ο ΓΓ θα υποβάλλει γραπτή έκθεση το Μάρτιο. Και διευκρίνισε ότι ο κ. Ντάουνερ θα μπορούσε να ενημερώσει προφορικά το Σ.Α.

«Ο κ. Ντάουνερ ήταν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες και διαβάζω πως είπε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει μετά τις εκλογές, για να συναντηθεί με το νέο Ελληνοκύπριο ηγέτη, ο οποίος θα είναι μέρος της διαδικασίας. Πρόθεσή του είναι να μεταβεί στην Κύπρο και ακολούθως πιθανόν και στην Νέα Υόρκη, όπου θα μπορούσε ενημερώσει προφορικά το Σ.Α. Δεν είναι ανάγκη να δώσει γραπτή έκθεση».

Σε ερώτησή μας ότι την αναφορά στο Μάρτιο την έκανε ο ίδιος ο ΓΓ στην έκθεσή του, η κ. Μπατενχάιμ επανέλαβε:
“Δεν είναι ανάγκη η έκθεση να είναι έγγραφο. Μπορεί να γίνει με τη μορφή της ενημέρωσης από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Τελευταία φορά που ενημέρωσε το Σ.Α ήταν τον Ιούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, θα είναι λογικό να ενημερώσει το Σ.Α».

Keywords
Τυχαία Θέματα