Ενημέρωση ΠΑΣΕΧΑ για τις επιλογές των επηρεαζομένων αγοραστών αξιογράφων

22:02 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την προσφυγή στα Δικαστήρια να φαντάζει ως τη μόνη οδό για δικαίωση όσων έχουν μετατραπεί χωρίς τη θέλησή τους σε επενδυτές με την αγορά τραπεζικών αξιογράφων, οι αγοραστές τέτοιων αξιογράφων ενημερώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε ο ΠΑΣΕΧΑ για τις επιλογές που έχουν ενώπιόν τους.

ΠΑΣΕΧΑ

Ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους επεσήμανε ότι η έκδοση ενημερωτικού δελτίου για το θέμα της διάθεσης των αξιογράφων δεν ήταν αρκετή, καθώς αυτά αποτελούν σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία

MiFID (Markets in Financial Investments Directive), που έχει ενσωματωθεί και στην κυπριακή νομοθεσία και η οποία προνοεί ότι το ευρύ επενδυτικό κοινό πρέπει να ενημερώνεται πριν επενδύσει σε τέτοια προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η οδηγία διαλαμβάνει ότι πριν την αγορά τέτοιων προϊόντων οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται από επαγγελματία προσοντούχο σύμβουλο επενδύσεων, ο οποίος πρέπει να καταγράφει τα στοιχεία για το επενδυτικό προφίλ έκαστου επίδοξου επενδυτή και ύστερα από αξιολόγησή του, να τους συμβουλεύει αναλόγως αν το προϊόν αυτό είναι κατάλληλο για αυτούς.

Οι ενδείξεις είναι ότι αυτό δεν έγινε, αντίθετα, οι καταθέτες προσεγγίστηκαν από ένα απλό υπάλληλο της κάθε τράπεζας, είπε και συμπλήρωσε ότι  ”ως εκ τούτου αυτό που μετρά είναι αν οι τράπεζες συμμορφώθηκαν με αυτό το θέμα”. Ο κ. Χαραλάμπους προέτρεψε τους επηρεαζόμενους καταθέτες όπως κάνουν μαζικά γραπτές καταγγελίες στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία να διερευνήσει κατά πόσον οι εμπορικές τράπεζες είχαν συμμορφωθεί με την νομοθεσία.”Αν (η ΚΤ) διαπιστώσει παράβαση νομοθεσίας αυτό θα είναι ένα όπλο για επιδίωξη δικαστικής απόφασης”, είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ, Μιχάλης Ολύμπιος παρουσιάστηκε έντονα επικριτικός κατά του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, αλλά και των εκτελεστικών διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών.

Είπε ότι η ΚΤ, κατόπιν υποδείξεων από τον κ. Χαραλάμπους και τον ΠΑΣΕΧΑ, εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2011 εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας στις τράπεζες να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.

“Είναι ο ρόλος των εποπτικών αρχών να υπενθυμίζουν στους εποπτευόμενους τις υποχρεώσεις τους; Οφειλε ή όχι ο κ. Ορφανίδης να ζητήσει έρευνα για το πώς οι τράπεζες άντλησαν αυτά τα κεφάλαια;” διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η εγκύκλιος αυτή “αποτελεί παραδοχή της παρανομίας των τραπεζών”.

Ο κ. Ολύμπιος ενημέρωσε και για τη συνάντηση που είχε ο ΠΑΣΕΧΑ την περασμένη Τρίτη με το ΥΠΟΙΚ, την ΚΤ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις δύο τράπεζες, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, που διαλαμβάνει όπως το κεφάλαιο των αξιογράφων μείνει άθικτο, ότι οι καταθέτες θα μπορούσαν να δεχθούν έως 50% κούρεμα στον τόκο και όπως τα αξιόγραφα που δοθούν ως αντάλλαγμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό μέχρι και 30% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων.

Ο κ. Ολύμπιος ανέφε

Keywords
Τυχαία Θέματα