Ενάντιοι σε αγοραπωλησίες βρεφών δηλώνουν οι γυναικολόγοι, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή το δικαίωμα στη ζωή

16:27 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κατοχύρωση ως πρώτιστου δικαιώματος αυτού της ζωής ζητεί η Γυναικολογική – Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, δηλαδή το να επιτραπεί από τη νομοθεσία στο μωρό να ζήσει, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Μάριος Λιασίδης, με αφορμή χθεσινή έκτακτη συνεδρία των γυναικολόγων – μαιευτήρων ιατρών.

“Με άλλα λόγια”, είπε ο κ. Λιασίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, “να αποφευχθεί η έκτρωση, ταυτοχρόνως

όμως είναι καλό να κατοχυρώνει αυτή η νομοθεσία τα δικαιώματα της βιολογικής μάνας, των θετών γονιών και κάτι άλλο, το οποίο πολλές φορές παραγνωρίζεται, να περιφρουρούνται οι ιατροί που ασκούν ενσυνείδητα το λειτούργημά τους και που εμπλέκονται σε αυτό που λέμε υιοθεσία”.

“Λόγω του ότι είχε δημοσιοποιηθεί, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ότι κάποιος συνάδελφος γυναικολόγος και μέλος της εταιρείας μας”, είπε ο κ. Λιασίδης, “είχε συλληφθεί και τελούσε υπό κράτηση για υπόθεση υιοθεσίας, αισθανθήκαμε την ανάγκη -και επειδή έγινε και θόρυβος στην κοινωνία- να κάνουμε μίαν έκτακτη συνεδρία, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό το περί υιοθεσιών και να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις κα απόψεις”.

“Ως απόφαση”, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λιασίδης, “ανακοινώνουμε ότι. ως γυναικολόγοι εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στους νόμους του κράτους, αλλά και στους κανονισμούς της ιατρικής δεοντολογίας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου”.

“Επίσης”, πρόσθεσε, δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε ενάντιοι σε κάθε είδους αγοραπωλησία βρέφους, όμως μας κάνει εντύπωση που ακούσαμε εχθές από αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς αλλά και από έγκριτους δικηγόρους να αναφέρονται στο θέμα τούτο”.

“Από μεν κρατικούς λειτουργούς”, δήλωσε ο κ. Λιασίδης, “ακούσαμε ότι υπάρχουν ασάφειες και αδυναμίες στο νόμο, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί και να διασαφηνισθεί περαιτέρω, από δε νομικό, ο οποίος εκπροσωπούσε μάλιστα τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, άφησε να νοηθεί ότι οι λειτουργοί είχαν άγνοια του νόμου, ή λειτουργούσαν παρερμηνεύοντας τους ισχύοντες νόμους”.

“Αυτό το πράγμα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Εταιρείας, “είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί και, επομένως, περιμένουμε ότι θα γίνει μία διευκρίνιση της ισχύουσας νομοθεσίας, έτσι ώστε οι λειτουργοί να ακολουθούν το νόμο και τις σχετικές οδηγίες”.

“Έτσι”, συνέχισε, “αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το θέμα αυτό και να ενημερωθούν οι αρμόδιοι λειτουργοί προκειμένου να ενεργούν στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας”.

“Αντιλαμβάνομαι”, είπε ο κ. Λιασίδης, “ότι θα γίνει μία αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου και, εκεί όπου θα χρειασθούν ενδεχομένως τη βοήθειά μας, έχουμε την ετοιμότητα να συμβάλουμε”.

“Χωρίς να θέλουμε να κομίσουμε γλαύκα εις Αθήνα, επειδή δεν είμαστε νομικοί, αλλά, βλέποντας το θέμα καθαρά από την πλευρά του ιατρού, θα θέλαμε πρώτα από όλα να κατοχυρώνει αυτός ο νόμος, κατά τρόπο απόλυτο, τα δικαιώματα του παιδιού”.

“Βλέποντας εμείς το πώς ξεκινά και προχωρεί μία υπόθεση υιοθεσίας”, τόνισε ο κ. Λιασίδης, “θεωρούμε ως πρώτιστο δικαίωμα αυτό της ζωής, δηλαδή να επιτραπεί στο μωρό να ζήσει”.
“Εμείς, ως Γυναικολογική Εταιρεία”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιασίδης, “αρχίσαμε μίαν ακόμα πιο εντατική προσπάθεια, προκειμένου να πείθονται οι μητέρες, που έχουν απρογραμμάτιστες και εν πολλοίς ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ει δυνατό να κρατούν τα μωρά τους και, εάν μπορούν να τα κρατούν για πάντα ως δικά τους παιδιά, ενώ, όπου αδυνατούν, αυτά τα μωρά να δίδονται προς υιοθεσία”.

“Θα επιθυμούσαμε, λοιπόν, είπε ο κ. Λιασίδης, “η νομοθεσία, που θα ισχύσει από εδώ και πέρα όπως θα διαμορφωθεί, να δρα συνεργικά και να ενισχύει τη δική μας προσπάθεια, που είναι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και την οποία πάρα πολλά μέλη μας την έχουν ενστερνισθεί”.

Για το συνάδελφό τους και μέλος της Εταιρείας, ο κ. Λιασίδης δήλωσε ότι εύχονται “όπως ο συνάδελφος, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί σε αυτό το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα