Έλλειψη συντονισμού μεταξύ Κυβέρνησης και ΚΤ καταγγέλλει ο Γαλανός

15:18 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έλλειψη συντονισμού μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δημιουργεί κακή εικόνα προς τα έξω και κλονίζει την εμπιστοσύνη του λαού, κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός. Μίλησε ακόμη για εντύπωση που δημιουργείται για δύο κέντρα λήψεως αποφάσεων κάτι που τόνισε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσει να υφίσταται. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή έλλειψη

συνεννόησης σε ό, τι αφορά τη εξαίρεση ή όχι των Δήμων από το κούρεμα των καταθέσεων, με αποτέλεσμα μόλις σήμερα να έχει υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση για καταβολή των μισθών των υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της Ενωσης Δήμων ύστερα από συνεδρίαση για μελέτη της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Ενωσης, Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός προέβη σε μια γενική όπως την χαρακτήρισε τοποθέτηση ότι «όσο η πατρίδα Κύπρος γίνεται μικρότερη και φτωχότερη, αν θέλουμε να γίνει πάλι μεγαλύτερη, πρέπει να γίνουν μικρότερα τα ‘εγώ’».

Ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα έχει «ξεκλειδώσει» και θα αρχίσει η καταβολή των μισθών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα.

Ο κ. Γαλανός εξήγησε ότι ενώ υπήρξε απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν από το κούρεμα οι Δήμοι, αυτό αμφισβητήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα πριν από δύο περίπου μέρες. Στην Ενωση Δήμων, σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, διαβιβάστηκε ότι υπάρχει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που δεν υφίσταται όπως ίδιος τους πληροφόρησε. Μίλησε για ασυνεννοησία η οποία δημιουργεί κακή εικόνα.

«Αυτές τις παρά πολύ δύσκολες μέρες που ο κόσμος προσπαθεί να βρει το δρόμο του, το να τρέχουμε να εξακριβώσουμε αν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στους Δήμους και να μας λέγεται ότι υπόκεινται σε κούρεμα, ενώ φαίνεται ότι δεν υπόκεινται, αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν πρέπει να συμβαίνουν και πρέπει να υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι το διάταγμα του Υπουργικού για εξαίρεση των Δήμων από το κούρεμα ήταν ξεκάθαρο, προσθέτοντας ότι απεύθυνε και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανάγκη να υπάρχει ένα κέντρο αποφάσεων, ένας καλύτερος συντονισμός και διαχείριση της κρίσης.

«Είναι πολύ δυσάρεστα αυτά που συνέβησαν σε δύο μέρες, φαίνεται ότι σήμερα εδόθησαν εντολές να προχωρήσουν και ότι ισχύει το διάταγμα της Κυβέρνησης, αλλά δεν δέχομαι το δικαιολογητικό ότι ήταν λάθος μηχανογράφηση στην Τράπεζα Κύπρου, δεν είναι λάθος μηχανογράφηση, όταν μας λέγεται ότι υπάρχει γνωμάτευση του Εισαγγελέα και δεν υπάρχει και όταν μας λέγεται ότι υπάρχει διαδικασία της Κεντρικής Τράπεζας», συνέχισε.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται και αν γίνονταν παλαιότερα επί προηγούμενης Κυβέρνησης και «υποφέραμε από αυτή τη διαφορά μεταξύ (προηγούμενης) Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτή η ιστορία».

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κριτική από καθ’ έδρας, σημείωσε όμως ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε κάτω από ποιες περιστάσεις είμαστε, και παρά το ότι η Κύπρος είναι κάτω από μνημόνιο και αποφάσεις οικονομικές που πιθανό να έχουν ληφθεί εκτός Κύπρου, πρέπει να σεβόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θέλει πολλή προσοχή γιατί κάποιες ενέργειες παρεξηγούνται κακή τη πίστη ίσως, δεν πρέπει όμως να αμφισβητείται η οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, και αυτό που έγινε αυτές τις τελευταίες δύο μέρες ήταν αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας , δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και πρέπει τα πράγματα να μπουν στη θέση τους», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων ανέφερε ότι οι δικαιολογίες περί λαθών στο σύστημα μηχανογράφησης της Τράπεζας Κύπρου δεν τον πείθουν και ότι αυτά τα «καλόπιστα λάθη» αυτή την εποχή στοιχίζουν πάρα πολύ γιατί κλονίζεται και η εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Δεν την κερδίζουμε (την εμπιστοσύνη) με αυτές τις ιστορίες που δημιουργούνται διαρκώς μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας, είναι άσχημη εικόνα, αυτό μας έλειπε, να συνεχίζεται και αυτό που γινόταν επί προηγούμενης κυβέρνησης, δεν πρέπει ο λαός μας να το δεχτεί», σημείωσε.

Για τα Συμβούλια αποχετεύσεων, ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και αναμένεται απάντηση από την Κυβέρνηση για το αν περιλαμβάνονται ή όχι στη εξαίρεση από το κούρεμα.

Ο κ. Γαλανός εξήγγειλε συνάντηση σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους Δήμους και τα οικονομικά τους.

Είπε ότι οι Δήμοι είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε, θα κάνουν την αναδιάρθρωσή τους και θα βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα