Ελλάδα: Δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 σημεία πρόσβασης μέχρι τα τέλη του χρόνου

22:32 25/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ελεύθερη πρόσβαση στο Internet μέσα σε δημόσιους χώρους υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών, θέτοντας μέσα στις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την ανάπτυξη free wi-fi σε όλη την Ελλάδα.

Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 4.000 σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Ιnternet, με βάση κυρίως πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και χώρους υψηλής συνάθροισης κοινού όπως αυτοί ορίζονται από τα στοιχεία των 303

Καλλικρατικών ΟΤΑ που εστάλησαν στην Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών το προηγούμενο διάστημα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επέκταση του wi-fi σε περισσότερα από 200 λιμάνια και μαρίνες της χώρας, σε πάνω από 100 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ μουσεία, Ακρόπολη, Σούνιο, Δελφοί κ.α) ενώ με ξεχωριστή διαδικασία, που θα αναλάβει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας θα αναπτυχθεί wi-fi και στα νοσοκομεία.

Συγχρόνως θα λειτουργήσουν αντίστοιχες υποδομές στα μέσα των αστικών συγκοινωνιών, αρχής γενομένης από τα λεωφορεία και τους σταθμούς το μετρό, τα οποία θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών. Μάλιστα ήδη «τρέχουν» πιλοτικά προγράμματα σε σταθμούς του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα σημεία πρόσβασης, έχουν ξεκινήσει προκειμένου να αξιοποιηθεί το εκτενές δίκτυο των ΑΤΜ’ s των τραπεζών όσο και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι του ΟΤΕ. Στόχος είναι οι υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες στο κοινό μέχρι τα τέλη του έτους. Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τηλεπικοινωνιακές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό, καθώς και να συντηρούν αλλά και να λειτουργήσουν τα wi-fi για ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να συσταθεί η επιτροπή που θα αναλάβει την αξιολόγηση των δύο δεσμευτικών προσφορών που έχουν καταθέσει στο σχετικό διαγωνισμό ο ΟΤΕ και η Intrakat με την Hellas On Line στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ έχει χωρίσει τη χώρα σε τρεις ζώνες. Οι δύο εταιρείες με βάση την διακήρυξη του διαγωνισμού καταθέτουν προσφορά και για τις τρεις ζώνες και εν συνεχεία η επιτροπή θα αποφασίσει ποιος θα πάρει τη μία και ποιος τις δύο ζώνες. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2015 ωστόσο με τους ρυθμούς που ακολουθούνται είναι μάλλον πρακτικώς αδύνατο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ακόμη και αν δεν ολοκληρωθεί μπορεί να συνεχιστεί ως έργο –γέφυρα στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα