Εκτός φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας οι κάτοχοι πιστοποιητικών μίσθωσης

16:49 6/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υποχρεούνται τελικά σε καταβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας οι κάτοικοι πιστοποιητικών μίσθωσης, όσοι πρόσφυγες δηλαδή διαμένουν σε τ/κ σπίτια ή σπίτια κτισμένα σε τ/κ γη. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, τη Νομική Υπηρεσία και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα δεν υπόκεινται στην καταβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας οι κάτοχοι πιστοποιητικών μίσθωσης, δηλαδή οι πρόσφυγες που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγέρθη σε τ/κ γη ή σε τ/κ κατοικίες, 1.500 πρόσφυγες

που διαμένουν σε σπίτια σε προσφυγικούς συνοικισμούς, για τα οποία δεν τους έχουν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας λόγω παρατυπιών, κάτοχοι οικοπέδων που τους παραχωρήθηκαν από την Κυβέρνηση, αλλά δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Ωστόσο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας θα πληρώσουν από φέτος όσοι έχουν κτίσει επαγγελματικά υποστατικά σε κρατική ή τ/κ γη, δηλαδή ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, οι κάτοχοι πιστοποιητικών μίσθωσης δεν θα πληρώσουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, με βάση χθεσινή γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Εξήγησε ωστόσο ότι στη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας υπόκεινται από το 2013 επαγγελματικά υποστατικά τα οποία είναι κτισμένα σε κρατική ή τ/κ γη, για τα οποία θα καταβληθεί φόρος για τη χρήση του ακινήτου.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής του φόρου που πλήρωσαν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό μίσθωσης ή δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαιρέτισε «την πρόθεση της Κυβέρνησης να ρυθμίσει τελεσίδικα το θέμα της μη επιβολής φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας στα πιστοποιητικά μίσθωσης».

Ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι η απόφαση αυτή θα καταστεί διαχρονική και εξέφρασε γι` αυτό ικανοποίηση.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής εξήγησε ότι όσοι έχουν πιστοποιητικό μίσθωσης δεν θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας, διότι η τ/κ περιουσία στην οποία έχουν κτίσει τυγχάνει διαχείρισης από τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, δηλαδή τον Υπουργό Εσωτερικών, και δεν θεωρείται ατομική ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με τον κ. Φύττη, από πλευράς κτηματολογίου αναφέρθηκε ότι για το 2014 θα γίνει εκτίμηση του εμπράγματου δικαιώματος που έχει ο κάθε πρόσφυγας που έκτισε σε τ/κ γη και αν υπερβαίνει το ποσό που θα καθοριστεί του χρόνου, τότε θα πληρώνει.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, η λύση που βρέθηκε είναι τελεσίδικη και διαχρονικά όσοι δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας δεν θα πληρώνουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα