Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στις περιοχές Τραχυπέδουλα, Κιδάσι και Σαλαμιού

20:12 21/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 23.06: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στις περιοχές Τραχυπέδουλα, Κιδάσι και Σαλαμιού

Σε καλύτερο δρόμο βρίσκεται το έργο πυρόσβεσης στις περιοχές Τραχυπέδουλας, Κιδασίου και Σαλαμιού μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί, σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής.

Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο περιμετρικά, ενώ εκτός ελέγχου βρίσκεται ακόμη ένα μικρό μέτωπο.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, θα συνεχίσουν να εργάζονται όλο το βράδυ, αφού ακόμη

υπάρχουν δύσβατες, απόκρημνες περιοχές που φλέγονται.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται 30 οχήματα των πυροσβεστικών και Αγροτικών σταθμών Πάφου και Λεμεσού, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας, και της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και 30 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, της Εθνικής Φρουράς, του Ταμείου Θήρας του Τμήματος Δασών, και των κατοίκων της περιοχής.

Με το πρώτο φως της ημέρας το έργο της κατάσβεσης θα ενισχύσουν πέντε πτητικά μέσα.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, κατέκαψε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, ξηρών χόρτων και δένδρων.

Είδηση 20.45: Επίγεια μόνο συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Κιδάσι

Σχέδιο κατέστρωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου για την κατάσβεση της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που προκλήθηκε στην δύσβατη περιοχή των κοινοτήτων Τραχυπέδουλας και Κιδασίου. Σύμφωνα με την αστυνομία και τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά μέχρι στιγμής κατέκαψε 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα από άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα και δένδρα.

Η αστυνομία στο μεταξύ άφησε ελεύθερο πριν από λίγο τον 35χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς στην Τραχυπέδουλα, χωρίς να κατηγορηθεί.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Βασίλης Μούσκος ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχείρησαν να ανοίξουν προσβάσεις με καδενοφόρα της Επαρχιακής Διοίκησης και αντιπυρικές ζώνες σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν την φωτιά, στα σημεία που έχει καταστεί δύσκολη η πρόσβαση λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Λόγω του σκότους έπαυσαν οι ρίψεις των εννέα πτητικών μέσων γύρω στις 20:00. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, της Εθνικής Φρουράς, του Ταμείου Θήρας και του Τμήματος Δασών.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγω για κακόβουλη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου με μεγαλύτερη την πυρκαγιά που προκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη νεκρή ζώνη και στον Ακριτικό Πύργο Τηλλυρίας, κατακαίγοντας άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα, και την πυρκαγιά μικρότερης έκτασης στην κοινότητα Χόλη.

Είδηση 20.06: Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Τραχυπέδουλας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Βασίλης Μούσκος, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως μέχρι τις 19:20 η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ο κ. Μούσκος, ο οποίος βρίσκεται στο προωθημένο κέντρο ελέγχου στην περιοχή της πυρκαγιάς, ανέφερε πως τόσο τα επίγεια όσο και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αναμένουν να κοπάσουν οι άνεμοι για να εργαστούν καλύτερα με τις ρίψεις.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, η πυρκαγιά βρίσκεται στο Κιδάσι και κατευθύνεται προς την κοινότητα της Σαλαμιού.

Η φωτιά, πρόσθεσε, στο πέρασμα της έχει κατακάψει άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα και δένδρα, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή, η έκταση της οποίας δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αφού συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

Τα εννέα πτητικά μέσα, είπε, δηλαδή τα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα δύο της αστυνομίας, τα δύο ελικόπτερα του στρατού, το ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, καθώς και τα δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, συνεχίζουν τις ρίψεις σε συντονισμό, αφού κατά σειρά προχωρούν στον ανεφοδιασμό τους και στη συνέχεια μεταβαίνουν στην περιοχή των πυρκαγιών και συνεχίζουν τις ρίψεις.

Στις προσπάθειες πυρόσβεσης συνδράμουν ακατάπαυστα τα 30 οχήματα των πυροσβεστικών και Αγροτικών σταθμών Πάφου και Λεμεσού, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πολιτικής Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα