Εκτίμηση Προέδρου Βουλής για προσφορά αποδήμων

16:14 10/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμησή του για την πολύτιμη προσφορά των αποδήμων στην προάσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού, διαχρονικά και ειδικότερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δέχθηκε πολυμελή αντιπροσωπεία του συνδέσμου αποδήμων ΑΧΕΠΑ και των θυγατρικών του οργανώσεων, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο

κ. Ομήρου εξέφρασε απογοήτευση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις απευθείας συνομιλίες, και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ε/κ πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Ομήρου είπε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της πορείας αυτής.

Επίσης, αναφέρθηκε στις καταδικαστέες απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Ιουλίου 2012, ημερομηνία έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Ανώτατος Πρόεδρος του Συνδέσμου John Grossomanides, ενημερώθηκε και για την πορεία εξόρυξης και διαχείρισης του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι, με τη λύση του Κυπριακού, τα οφέλη από τους φυσικούς αυτούς πόρους θα μοιραστούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες. Επίσης, αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και κρατών μελών της ΕΕ στις αστήρικτες και απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας.

Ο κ. Grossomanides διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή και αδιάλειπτη στήριξη της ΑΧΕΠΑ και των ομογενών στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, και αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του Συνδέσμου για ενημέρωση των αποδήμων, καθώς και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, στις ΗΠΑ και αλλού, σε σχέση με το Κυπριακό.

Είπε, επίσης, ότι ο σύνδεσμος στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια, όπου και όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο αυτή η πολύτιμη βοήθεια του συνδέσμου και των ομογενών, που αποτελούν πρόθυμους, ανιδιοτελείς και άξιους πρεσβευτές της κυπριακής υπόθεσης στις χώρες όπου ζουν.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου ευχήθηκε τη συνέχιση του σημαντικότατου και αποτελεσματικού έργου του συνδέσμου και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη εκ μέρους της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα