Έκθεση Επιτροπής της βρετανικής βουλής για το Κυπριακό και την Τουρκία

13:12 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν μέχρι το τέλος του 2012 οταν ολοκληρωθεί και η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης δεν υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού, η
βρετανική Κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει τη δυνατότητα αν μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος εκ μέρους της και εκ μέρους της
διεθνούς κοινότητας θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητες επίτευξης μιας διευθέτησης παρά οι προηγούμενες προσπάθειες.

Σ’αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ύστερα από μελέτη του θέματος “Οι Σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας και ο ρόλος της Τουρκίας στην

περιοχή”. Η Επιτροπή, επίσης, συστήνει όπως το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίξει την αξιοποίηση μελλοντικών εισοδημάτων από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο για να διευκολυνθεί η επίτευξη λύσης.

Η Επιτροπή σε σχετική έκθεσή της θεωρεί σωστή τη στάση της βρετανικής Κυβέρνησης υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με δυο προυποθέσεις: την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων και την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από την Τουρκία στην Ευρωπαική Ένωση.

“Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όμως, είναι καθηλωμένη, ουσιαστικά σαν όμηρος της κυπριακής διένεξης”, τονίζει η έκθεση η οποία αποσαφηνίζει ότι ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ είναι πιθανό στο προβλεπτό μέλλον να αναστείλουν επίσημα την ενταξιακή διαδικασία.

Η υποστήριξη σ’αυτή τη διαδικασία προσφέρει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία σαν “στρατηγικό εταίρο”
δεδομένου ότι προσφέρει στοιχεία βοηθητικά προς τη βρετανική πολιτική και σαν αναδυόμενη οικονομική δύναμη της περιοχής παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταυτόχρονα, όμως, η Έκθεση προειδοποιεί ότι αδυναμίες στο σύστημα Δικαιοσύνης στη χώρα έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου, γεγονός που κάνει δύσκολη την υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και την περαιτέρω ανάπτυξη των βρετανοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, προειδοποιεί το Φόρειν Όφφις για την πιθανότητα μελλοντικής διαμόρφωσης της τουρκικής πολιτικής κατά τρόπο που να παρουσιασθούν διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιασθεί τέτοια γνωρίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα