Εκσυγχρονισμό όχι ιδιωτικοποίηση προκρίνει για Ημικρατικούς το ΑΚΕΛ

13:51 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία των ημικρατικών οργανισμών Cyta, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων προκρίνει το ΑΚΕΛ, αλλά όχι την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει οποιεσδήποτε προτάσεις κατατεθούν στη Βουλή αν αυτές οδηγούν σε ξεπούλημά

τους, όπως είπε, με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης.
Ο κ. Κυπριανού μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ).
«Έχω επαναλάβει την πάγια θέση που ως ΑΚΕΛ έχουμε: ότι δηλαδή τασσόμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτών των τριών συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, της Αρχής Τηλεπικοινωνικών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων, όχι, από ιδιοτροπία ή όπως προσπαθούν κάποιοι να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία, από μία θέση αναχρονιστική», ανέφερε.
Θεωρούμε, εξήγησε, «ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν τεράστια σημασία για θέματα εθνικής ασφάλειας και δεν μπορούν να περάσουν στα χέρια των όποιων ιδιωτών». Είναι οργανισμοί, είπε, «οι οποίοι στήριξαν το κράτος σε δύσκολες στιγμές». «Αν δεν έχουμε χρεοκοπήσει και αν δεν έχουμε οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν δανείσει το κυπριακό κράτος για να λειτουργεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ζητήσει ανανέωση αυτών των δανείων από τους συγκεκριμένους οργανισμούς».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι διαδραματίζουν ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο αυτοί οι οργανισμοί και παρέχουν υπηρεσίες σε καλές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή εργοδοτούν χιλιάδες άτομα με καλούς όρους εργοδότησης».
Εξέφρασε την άποψη ότι «χρειάζεται σίγουρα να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, να καταστούν πιο ευέλικτοι και να διαμορφωθούν δεδομένα τέτοια, τα οποία θα επιτρέψουν τη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο, προς όφελος πάντοτε των οργανισμών και του δημοσίου συμφέροντος, αλλά όχι να ιδιωτικοποιηθούν».
Επειδή η Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα λειτουργεί με ένα αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο, θέλω να πω από τώρα ότι εμείς θα καταψηφίσουμε τις όποιες προτάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν και εφόσον οδηγούν σε ξεπούλημα αυτών των ημικρατικών οργανισμών, με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης».
«Θέλω να είμαι καθαρός από τώρα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μελλοντικά για το πώς η Κυβέρνηση θα χειριστεί όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τη θέση αυτή εξέφρασε και στην Τρόικα.
«Ως ΑΚΕΛ και στη Βουλή αλλά και εκτός Βουλής θα στηρίξουμε τις προσπάθειες τους για εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών, αλλά διατήρηση του καθεστώτος, του οποίου έχουν μέχρι σήμερα», είπε τέλος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελής εξέφρασε τη χαρά του για τη θέση του ΑΚΕΛ και ζήτησε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα «όπως αντιμετωπίσουν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γιατί οι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν εθνικό πλούτο, ο οποίος θα πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο».
Γνωρίζουμε, είπε, «ότι επιβάλλεται η εξυγίανση των ημικρατικών οργανισμών και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού τους πλαισίου, η μείωση των λειτουργικών κόστων και εν πάση περιπτώσει ό, τι χρειάζεται για να γίνουν πλέον παραγωγικοί και αποδοτικοί».
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «αν διαπιστώσουμε ότι οι προσπάθειες μας δεν βρίσκουν απήχηση και ότι προχωρούν κάποιοι στην ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών δεν θα διστάσουμε να πάρουμε από κοινού μέτρα αντίστασης». Θέση με την οποία συμφώνησε και ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.
Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο κ. Νεοφύτου μίλησε για έλλειψη διαλόγου. «Ενώ γίνονται μελέτες και προτάσεις, ενώ συζητούνται τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων ο πρώτος που μας έχει ενημερώσει είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση που είχε με την Τρόικα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητούν είναι να μάθουν πώς και αν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δοθεί στους εργαζόμενους η ευκαιρία να πουν τις δικές τους απόψεις.
Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή των Ημικρατικών στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου, καθώς και στο κράτος, λέγοντας ότι το ποσό στήριξης των οργανισμών αυτών προς το κράτος τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το €1,4 δισ. συνολικά.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι οι προτάσεις της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για τους ημικρατικούς οργανισμούς είναι «ότι θα πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό τους πλαίσιο και να γίνει μια αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της δομής τους».

Σε σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καλεί την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ
—————————–

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνηση και των εργοδοτικών οργανώσεων για τις εργασιακές σχέσεις το Μέλος του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της ΚΕ του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου εξέφρασε έκπληξη για τη στάση της Κυβέρνησης και την κάλεσε να σεβαστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Αντί του σεβασμού του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και του ρόλου της ως διαμεσολαβητή, επιλέγει (η Κυβέρνηση) συνειδητά την εκπροσώπηση της εργοδοτικής πλευράς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εκ νέου ρύθμιση όλων των βασικών όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναδεικνύει την επιθυμία της Κυβέρνησης για συνολική απορρύθμιση των συνθηκών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».
Θυμίζουμε εκ νέου στην Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πολυκάρπου, «ότι ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο έχει προτρέξει να χειριστεί αυτά τα ζητήματα δεν βοηθά στη στήριξη της οικονομίας». Αντί των μονομερών αποφάσεων, ανέφερε τέλος, «οφείλει να δείξει σεβασμό στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το βασικότερο θεσμό που αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των εργασιακών σχέσεων στην οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα