Εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού

16:05 4/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Εκστρατεία καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και προώθησης των βιβλίων, διεξάγει η Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Πολιτισμού Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της , μεταξύ άλλων, έχει διορίσει Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για το θέμα, τα πορίσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Η κ. Βασιλείου επισκέφθηκε σήμερα το Λύκειο Κύκκου Β’ στη Λευκωσία και είχε συναντήσεις με μαθητές

και καθηγητές του σχολείου, κατά τη διάρκεια των οποίων εξήγησε τους στόχους της ΕΕ για την παιδεία και τις διάφορες ευκαιρίες και προγράμματα που παρέχονται από την ΕΕ.

«Ενα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι ο αναλφαβητισμός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τις συναντήσεις, προσθέτοντας ότι «ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 15 χρονών δεν μπορεί να διαβάσει καλά ή δεν καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει και πρέπει να προωθήσουμε πραγματικά το διάβασμα βιβλίων από μικρή ηλικία».

Προς αυτό το σκοπό, όπως ανέφερε, έχει διορίσει μια Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου που αποτελείται από έντεκα εμπειρογνώμονες πάνω σε θέματα αναλφαβητισμού, της οποίας προεδρεύει η Πριγκίπισσα της Ολλανδίας Λορεντίν, η οποία έχει πολύ εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού στη χώρα της. Η Επιτροπή, συμπλήρωσε, θα ετοιμάσει την έκθεσή της στα μέσα του 2012 με εισηγήσεις προς τα κράτη μέλη για το τι πρέπει να γίνει προς αντιμετώπιση του θέματος.

«Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης», είπε η Κύπρια Επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα και θα οργανώσουμε κι ένα μεγάλο συνέδριο κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στο οποίο θα παρουσιάσει η Επιτροπή το έργο της και τις εισηγήσεις της σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά».

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «ταυτόχρονα όμως, κάνω και μία εκστρατεία προσωπικά, παράλληλα με αυτή τη μελέτη, σε όλες τις χώρες που πηγαίνω», προσθέτοντας ότι «κάνω διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, διάφορες άλλες οργανώσεις για να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι το διάβασμα είναι σημαντικό, αλλά μπορεί να είναι και τρόπος ζωής» Το σύνθημα μας, είπε, είναι «η Ευρώπη αγαπά τα διάβασμα».

«Βλέπω ότι έχει μεγάλη απήχηση αυτή η εκστρατεία. Πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά Ευρωπαία Επίτροπος ήταν πρωτοσέλιδο σε αγγλική εφημερίδα γι αυτό το θέμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις σε Αγλαντζιά και Καϊμακλί».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάχθηκε με τους μαθητές του Λυκείου, η κ. Βασιλείου είπε ότι ένας από τους στόχους της ΕΕ στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που φεύγουν από τα σχολεία χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες δεξιότητες, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 14,5%. Υπάρχουν χώρες όπου το ποσοστό είναι πολύ ψηλό, ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα της Ισπα

Keywords
Τυχαία Θέματα