Εκπρόσωπος του Φούλε: Η Θετική Ατζέντα δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές

12:52 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη Θετική Ατζέντα με την Τουρκία όχι ως υποκατάστατο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ως ένα εργαλείο για ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πίτερ Στάνο, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Ο Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Φούλε δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να μην μποϊκοτάρει την Προεδρία του Συμβουλίου, έναν από

τους θεμελιώδεις θεσμούς της ΕΕ, που αυτό το εξάμηνο ασκείται από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες, ο κ. Στάνο τόνισε ότι η Κομισιόν δρομολόγησε την Θετική Ατζέντα με την Τουρκία τον Μάιο του τρέχοντος έτους «όχι ως υποκατάστατο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά για να συμπληρώσει και να ενισχύσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία».

Ο Εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ότι η Τουρκία συνεχίζει με πιο ενεργό τρόπο τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ όχι με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, (την Κύπρο) αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Στάνο σημείωσε ακόμη ότι η Θετική Ατζέντα εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από την Τουρκία και υπενθύμισε τη δήλωση του Επιτρόπου Φούλε ότι «Η Θετική Ατζέντα είναι μια γέφυρα, όχι πάνω ή γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά μια γέφυρα που οδηγεί προς αυτές».

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενόσω αυτή ασκείται από την Κύπρο, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της σχετικά με την τουρκική στάση και έχει επίσης καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην μποϊκοτάρει ένα από τα θεμελιώδη θεσμικά χαρακτηριστικά της ΕΕ.

Παρά ταύτα, είπε, οι σχέσεις της Τουρκίας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζουν, όπως και η Θετική Ατζέντα μεταξύ της Κομισιόν και της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μπαγίς ότι για να μην ανακοπούν οι σχέσεις, η Επιτροπή έχει κάνει βήματα που δεν έκανε με άλλες χώρες, όπως η «Θετική Ατζέντα», ο κ. Στάνο υπενθύμισε ότι είναι όντως η πρώτη φορά που δρομολογείται η Θετική Ατζέντα με μια υπό ένταξη χώρα και εξήγησε ότι αυτό έγινε διότι η Τουρκία είναι η πρώτη από τις υποψήφιες χώρες που δεν μπορούσε να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα (δύο χρόνια). Αυτό, συνέχισε, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην όλη διαδικασία και προκάλεσε απογοήτευση και στις δύο πλευρές.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κατέληξε στην ιδέα μιας Θετικής Ατζέντας, για να φέρει μια νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα