Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ : «Γνωρίζετε ότι την Κύπρο την αποκαλούμε Κύπρο»

10:05 22/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στην προχθεσινή συνομιλία των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κύπρου, Χίλαρι Κλίντον και Ερατούς Κοζάκου – Μαρκουλλή, αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των ΜΜΕ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ.

«Συζήτησαν για την ελπίδα μας όπως η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών παράξει μία διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο», είπε η κ. Νούλαντ.

«Έχουμε ακόμη ένα γύρο συνομιλιών στα τέλη

Ιανουαρίου και ελπίζουμε ότι οι πλευρές να σηκώσουν πραγματικά τα μανίκια, γιατί είναι πολύ σημαντικό και πολύ επείγον», πρόσθεσε.

Η κ. Νούλαντ είπε πως οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους, όπως και την επικείμενη κυπριακή προεδρία της ΕΕ, όπως και το Ιράν.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Κύπρος πρόσφατα αποφάσισε να αφαιρέσει τη σημαία της από ιρανικής ιδιοκτησίας πλοία κι αυτό ήταν κάτι που προφανώς καλωσορίστηκε από τις ΗΠΑ».

Σε ερώτημα αναφορικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η κ. Νούλαντ επανέλαβε την αμερικανική θέση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν όλοι οι Κύπριοι να ωφελούνται στο πλαίσιο μιας πλήρους διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση που ακούσατε να εκφράζει πολλές φορές. Ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους εντός της ζώνης της, αλλά θα θέλαμε να δούμε να οφέλη αυτής της εκμετάλλευσης να μοιράζονται από όλους τους Κύπριους, στο πλαίσιο μιας πλήρους διευθέτησης των μεταξύ τους θεμάτων».

Καθώς στην ερώτησή του ο Τούρκος δημοσιογράφος αποκάλεσε την κ. Μαρκουλλή «Υπουργό Εξωτερικών της ελληνικής Κύπρου», η κ. Νούλαντ είπε: «Γνωρίζετε ότι την Κύπρο την αποκαλούμε Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα