Εκλέγονται το απόγευμα στη ΓΣ της Τράπεζας Κύπρου τα νέα μέλη του ΔΣ (συνεχής ενημέρωση)

07:35 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 11.55: ΚΤ: Δεν έχουν υποβληθεί όλες οι υποψηφιότητες για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) όλες οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας Κύπρου και δεν έχει καταστεί δυνατή η αξιολόγηση τους για να μπορούν να δοθούν σχετικές πληροφορίες, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με την ΚΤ, η υποχρέωση της ως

εποπτική αρχή είναι “η αξιολόγηση της καταλληλότητας των εκλεγμένων μελών των ΔΣ των τραπεζών και όχι όλων των υποψηφίων”.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι αναγνωρίζει πως “θα ήταν επιθυμητό να γίνει η εκ των προτέρων αξιολόγηση όλων των υποψηφίων έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιοι να κριθούν ακατάλληλοι μετά την εκλογή τους και προς το σκοπό αυτό, από την περασμένη βδομάδα, έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια αξιολόγησης των υποβληθέντων υποψηφιοτήτων”.

Είδηση 11.40: Δικαιώματα ψήφου 8,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου κατέχει ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης

Δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, δυνάμει πληρεξουσίων που του χορηγήθηκαν από μετόχους του εκδότη και ιδίων δικαιωμάτων, μπορεί να ασκήσει ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης, κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον Κυπριακό Ν. 190(Ι)/2007, “στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης ενημέρωσε με επιστολή του, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον εκδότη ότι κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων μπορεί να ασκήσει κατά την κρίση του 391.047.420 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,32% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη δυνάμει πληρεξουσίων που του χορηγήθηκαν από μετόχους του εκδότη και ιδίων δικαιωμάτων”.
Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι “μετά το πέρας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ο κ. Χριστόδουλος Βασιλειάδης θα παύσει να κατέχει δικαιώματα ψήφου δυνάμει πληρεξουσίων και θα κατέχει ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που υπολείπεται του ορίου του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο του εκδότη”.

Είδηση 10.52: Αποσύρθηκαν δύο υποψηφιότητες για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Δύο πρόσωπα από τα 49 συνολικά, που υπέβαλαν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας Κύπρου, απέσυραν τις υποψηφιότητες τους, όπως ενημερώθηκε το ΚΥΠΕ από το Γραφείο Τύπου της Τράπεζας.

Τις υποψηφιότητες τους απέσυραν ο Σπύρος Επισκόπου και ο Κωνσταντίνος Ηρoδότου, οι οποίοι προτείνονταν από το πρώην μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμο Ξενοφώντος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στην Τράπεζα Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επικαλείται προσωπικούς λόγους για την απόσυρση της υποψηφιότητας του, ενώ ο Σπύρος Επισκόπου αναφέρει ότι μετά την αλλαγή στη νομοθεσία που έγινε από την Βουλή την περασμένη Πέμπτη δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του ορισμού του ανεξάρτητου Συμβούλου.

Ο Επισκόπου απέστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμα στην Τράπεζα Κύπρου χθες το απόγευμα, ενώ ο Ηροδότου σήμερα το πρωί.
Μετά την απόσυρση των δύο, οι συνολικές υποψηφιότητες για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου μειώνονται στις 47.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Τράπεζα Κύπρου έχει ολοκληρώσει τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων και τα έχει τοποθετήσει στην ιστοσελίδα της.

Είδηση 07.32: Εκλέγονται το απόγευμα στη ΓΣ της Τράπεζας Κύπρου τα νέα μέλη του ΔΣ

Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου κατά την οποία θα εκλεγούν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, στις 16.00 και θα ασχοληθεί επίσης με τον καθορισμό της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου ανέρχονται στους 49, εκ των οποίων οι 12 προέρχονται από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Αρχή Εξυγίανσης (Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει το πληρεξούσιο για άσκηση του δικαιώματος ψήφου στη ΓΣ εκ μέρους των πιστωτών της Λαϊκής στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη. Οι πιστωτές της Λαϊκής κατέχουν το 18,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Αρχή Εξυγίανσης για να αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης στην ΓΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Η Αρχή Εξυγίανσης, στην οποία περιλαμβάνονται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, θα κληθεί στη σημερινή συνεδρία της να αποφασίσει τους υποψήφιους που θα υποστηρίξει ο κ. Πατσαλίδης και οι οποίοι θα εκπροσωπούν καλύτερα τα συμφέροντα των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας.

Η σύνθεση του μετοχολογίου όπως έχει ανακοινωθεί είναι η ακόλουθη: 81,4% κατέχεται από περίπου 21 χιλιάδες μετόχους που προέκυψαν από τη μετατροπή καταθέσεων, 0,5% κατέχεται από περίπου 88 χιλιάδες μετόχους που προέκυψαν από τη μετατροπή χρεωστικών τίτλων και μετοχών που ήταν εκδομένοι κατά την 29η Μαρτίου 2013 και 18,1% κατέχεται από την Λαϊκή Τράπεζα.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας, και ο μοναδικός μέτοχος που κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% είναι η Λαϊκή Τράπεζα.

Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων καταλληλότητας που προνοούνται στις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αναφορικά με τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην Ετήσια ΓΣ, θα μπορούν να εισέλθουν στο Συνεδριακό από τις 15.00 και μετά, αφού πρώτα παρουσιάσουν στην είσοδο το δελτίο ταυτότητας τους για να διακριβωθεί ότι είναι μέτοχοι της τράπεζας και εγγραφούν στους καταλόγους ονομάτων που θα υπάρχουν εκεί.

Στους μέτοχους θα δίνεται ταυτόχρονα με την εγγραφή τους το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα υπάρχουν τα ονόματα των 49 υποψηφίων για εκλογή στο νέο ΔΣ του συγκροτήματος.

Για τον σκοπό της ΓΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχουν τρεις αίθουσες για να φιλοξενήσουν τους μετόχους με συνολική χωρητικότητα πέρα των 1.000 ατόμων. Και στις τρεις αίθουσες θα υπάρχει οπτική επαφή με το πάνελ όπου θα βρίσκεται η υφιστάμενη ηγεσία της τράπεζας.

Κατά την είσοδο τους, οι μέτοχοι θα μπορούν να βλέπουν μέσω ηλεκτρονικών οθονών σε ποια από τις τρεις αίθουσες υπάρχουν κενά καθίσματα.

Όσον αφορά τη διαδικασία ψηφοφορίας, οι μέτοχοι θα μπορούν να ψηφίσουν όλους τους υποψηφίους, είτε με θετική είτε με αρνητική ψήφο (ναι, όχι) και να ρίξουν το ψηφοδέλτιο τους στις κάλπες που θα βρίσκονται εκεί για αυτό τον σκοπό.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει κατά τη διάρκεια της ΓΣ σε ειδικό χώρο στο Συνεδριακό και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια τα ονόματα των υποψηφίων που θα έχουν εκλεγεί στο νέο ΔΣ.

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, τα νέα μέλη του ΔΣ θα συσταθούν άμεσα σε Σώμα.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, που θα συζητηθεί στη ΓΣ και το οποίο αφορά τον καθορισμό της αμοιβής των μελών του ΔΣ, βάσει απόφασης του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου οι αμοιβές των μη εκτελεστικών Διοικητικών Συμβούλων για την περίοδο 1/5/2013 – 31/12/2013 έχουν μειωθεί κατά 20% (σε ετήσια βάση) σε σύγκριση με τις αμοιβές που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας.

Αυτή η απόφαση, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, λήφθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εταιρίας.

Οι αμοιβές του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντιπροσωπεύουν τη συνολική τους αμοιβή. Δεν υπάρχει δηλαδή οποιαδήποτε άλλη αμοιβή για συμμετοχή τους σε Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου ή Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών εταιριών του Συγκροτήματος στην Κύπρο ή το εξωτερικό.

Όσον αφορά τις αμοιβές των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, η Επιτροπή Αμοιβών και το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούν δικαιολογημένη τη διαφοροποίηση της αμοιβής των μελών της Επιτροπής Ελέγχου, λόγω του μεγάλου αριθμού των θεμάτων που επιλαμβάνεται η Επιτροπή αυτή και του χρόνου που αναλώνεται από το κάθε μέλος για ενημέρωση και προετοιμασία αναφορικά με τις συνεδρίες της Επιτροπής.

Επίσης, το μεταβατικό ΔΣ εισηγείται την έγκριση των μειωμένων αμοιβών, σε ετήσια βάση, για τα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως ακολούθως:

Πρόεδρος €68.000, Αντιπρόεδρος €51.000, μη εκτελεστικά μέλη €13.000, Πρόεδροι Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου €3.300, μέλη Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου €2.100, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου €6.300 και μέλη Επιτροπής Ελέγχου €4.200

Σε σχέση με τις συνήθεις εργασίες, οι οποίες αναφέρονται στην πρόσκληση για σύγκληση ΓΣ και αφορούν την εξέταση της Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων 2012 και τον διορισμό των ελεγκτών της Εταιρίας και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για καθορισμό της αμοιβής τους, θα προταθεί στη ΓΣ η αναβολή τους και η διεκπεραίωση αυτών σε εξ’ αναβολής συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και για την οποία σχετική ειδοποίηση θα σταλεί εκ νέου στους μετόχους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η αναβολή των εργασιών αυτών είναι αναγκαία επειδή δεν ήταν εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση της ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων και η έγκρισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενόψει του γεγονότος ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου ολοκληρώθηκε μόλις στις 30 Ιουλίου 2013.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ότι οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα είναι διαθέσιμες για να εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στις 10 Οκτωβρίου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα