Έκκληση στην Επιτροπή Οικονομικών να τερματιστεί η ασάφεια για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

14:19 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση ξεκαθαρίσει άμεσα ο τρόπος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας, ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών στην σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Εκ μέρους του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ο Γενικός Διευθυντής Γεώργιος Πούφος, ανέφερε ότι από τα 140 εκ. περίπου που πρέπει να εισπραχθούν, σήμερα έχουν εισπραχτεί μόνο 15 εκ. εξαιτίας της ασάφειας αυτής που επικρατεί εν αναμονή της ψήφισης τροπολογιών από τη Βουλή.

Παρουσιάζοντας υπολογισμούς που του είχαν

ζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρία από βουλευτές, ο κ. Πούφος ανέφερε ότι αν γίνει εξαίρεση καταβολής της φορολογίας για περιουσία μέχρι 40 000, το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατομμύρια, ενώ αν η εξαίρεση αφορά τις πρώτες 40 000 της συνολικής ακίνητης ιδιοκτησίας το κόστος ανεβαίνει στα 43 εκατομμύρια.

Παράλληλα ανέφερε ότι αν η εξαίρεση είναι για περιουσίες μέχρι 30 000 το κόστος θα είναι 26 εκ., ενώ για τις πρώτες 30 000 56 εκ. αφού όπως εξήγησε είναι μεγαλύτερη η φορολογική βάση.

Ο κ. Πούφος προειδοποίησε ωστόσο ότι η διαρκής συζήτηση επί του θέματος δημιουργεί προβλήματα ως προς την είσπραξη με αποτέλεσμα να μην προλάβει η Δημοκρατία να είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις έναντι της Τρόικας.

Σημείωσε παράλληλα ότι η τελική έγκριση για ό,τι διαβουλεύονται στην Επιτροπή ανήκει στην Τρόικα.

Πρόσθεσε ότι αν το χρονοδιάγραμμα μετατεθεί από 15 Νοεμβρίου σε 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει εκτροπή από όλους τους στόχους και πολλοί θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν λίγο πριν από τις γιορτές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κανένας δεν διαφωνεί με την πρόνοια του νομοσχεδίου να εξαιρεθούν οι πρώτες 5 χιλιάδες σε τιμές του 80`, ωστόσο το θέμα είναι αν μπορεί αυτό το όριο να μετακινηθεί προς τα πάνω.

Σημειώνοντας ότι όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΠ, αν η Βουλή προχωρήσει με τις τροπολογίες κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σημαντική απόκλιση από τις δεσμεύσεις και πιθανόν να μην τις δεχθεί η Τρόικα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα τα κόμματα αντιπολίτευσης να μην δείξουν την ίδια ανευθυνότητα και λαϊκισμό όπως στην περίπτωση ψήφισης νομοσχεδίων του Συνεργατισμού.

Τα νομοσχέδια για την ακίνητη ιδιοκτησία θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη, μαζί με τις προτάσεις νόμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, αφού πολλοί δεν πληρώνουν τον φόρο γιατί περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης, δήλωσε ότι το κόμμα δεν δέχεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, ακόμα και σε συνεννόηση με την Τρόικα. Όπως είπε το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την εξαίρεση των 5000 ευρώ για όλους και θα επιμείνει στην δική του πρόταση η οποία διαφοροποιείται, με μείωση της εξαίρεσης στις 30000 αντί στις 40000 και αύξησης της φορολογίας στις ψηλές κλίμακες, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων. Διερωτήθηκε παράλληλα πώς γίνεται η φορολόγηση των πρώτων 30 000 να είναι μεγαλύτερη από τις πρώτες 40 000 με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΓΔ ΤΕΠ.

Η νέα πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί από 300.000 ευρώ μέχρι 500.000 φορολόγηση 1,40% αντί 1, 30%, από 500.000 ευρώ μέχρι 800.000 φορολόγηση 1,80% αντί 1, 60%, από 800 000 ως 3 εκ. 2% αντί 1, 80% και πάνω από 3 εκ 2, 20% αντί 2%.

Πρόσθεσε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει πολλές δύσκολες πτυχές, ενώ μπορεί να υπάρξει δυσμενής διάκριση για αυτούς που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίο θα πληρώνουν με ψηλότερους συντελεστές, καθώς και άλλες στρεβλώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είπε επίσης ότι ο στόχος θα έπρεπε να είναι να εξεταστούν οι πραγματικές δυνατότητες να πληρώσει κάποιος και η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα. Η Κυβέρνηση είπε θα πρέπει να μεταφέρει στην Τρόικα την πραγματική εικόνα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας με την εξαίρεση των πρώτων 30 000, ευρώ, όπως ήταν η πρόταση της ΕΔΕΚ, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την είσπραξη που επιδιώκεται να γίνει από το κράτος.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι αυτή η φορολογία επιβλήθηκε κατά τρόπο πρόχειρο, χωρίς ορθολογισμό, συγκεκριμένα στοιχεία και καμιά κατεύθυνση και είναι απαράδεκτο για οποιοδήποτε κράτος να επιβάλει φορολογίες με αυτό τον τρόπο.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε χαρακτηριστικά “πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”. Πρόκειται είπε για μια διαδικασία γεμάτη τρύπες και αδυναμίες εισπραξιμότητας. Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η ίδια η νομοθεσία πάσχει από έλλειψη εισπραξιμότητας.

Είπε επίσης ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι δεν υπάρχουν από πλευράς Κυβέρνησης περιθώρια οποιασδήποτε αλλαγής και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από πλευράς βουλής θα βρει αντιμέτωπη Κυβέρνηση και Τρόικα

Η πρόταση των Οικολόγων ανέφερε περιλαμβάνει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, της γεωργικής καλλιεργημένης και κτηνοτροφικής γης, τις περιοχές της φύσης και του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι αυτές οι προτάσεις ήταν κατατεθημένες και επί προηγούμενη Κυβέρνησης τις οποίες δεν τις δέχτηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα